Značajno otkriće kineskih naučnika u potrazi za lijekom za virus korona

0
283

Tim kineskih naučnika saopštio je da je uspio da izoluje “izuzetno efikasna” antitijela u potrazi za lijekom protiv virusa korona, prenose svjetski mediji.

Kako navodi “New York Post”, kineski naučnici tvrde da je ovo dobar put u pronalasku lijeka koji bi, ne samo liječio, već i spriječio širenje virusa korona.

Žang Linki, sa pekinškog univerziteta “Tsinghua”, ispričao je za “Reuters” da je njegov tim izolovao nekoliko antitijela koja mogu da blokiraju virus da uđe u ljudske ćelije.

Lijekovi napravljeni sa takvim antitijelima mogli bi da budu efikasniji od trenutnih tretmana, kao što je plazma, koja sadrži antitijela, ali je ograničena krvnom grupom, navodi se u izvještaju kineskih naučnika.

Žangov tim je početkom ove godine, zajedno s grupom iz Treće narodne bolnice u Šenženu započeo analizu antitijela iz krvi uzetih od oporavljenih pacijenata, izolujući 206 monoklonalnih antitijela koja pokazuju “snažnu” sposobnost vezivanja sa proteinima virusa.

Kako je dodao ovaj naučnik, oni su potom uradili još jedan test da vide da li zaista mogu da spriječe da virus uđe u ćelije.

U prvoj grupi od oko 20 testiranih antitijela, četiri su uspjela da blokiraju ulazak virusa, a dva su, kako navodi Žang, “izuzetno dobra” u tome.

Istraživači sada rade na identifikaciji najmoćnijih antitijela i eventualnom kombinovanju kako bi ublažili rizik od novog mutiranja korona virusa.

“Važnost antitijela se već decenijama dokazuje u svijetu medicine”, rekao je Žang za “Reuters”.

Dodao je da se antitijela mogu koristiti za liječenje raka, autoimunih bolesti i zaraznih bolesti.

Sa druge strane, specijalista za zarazne bolesti Univerziteta “Hong Kong” Ben Kouling pozvao je na oprez.

“Sada treba preduzeti nekoliko koraka prije nego što se on može koristiti za liječenje pacijenata oboljelih od virusa korona”, rekao je Kouling za “Reuters”.

On, međutim, ne umanjuje značaj otkrića kineskih naučnika.

“Zaista je uzbudljivo pronaći ove potencijalne tretmane, a zatim imati priliku da ih testirate. Jer ako nađemo više kandidata, na kraju ćemo imati bolji tretman”, dodao je.

nezavisne

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here