Ангела Меркел у посјети БиХ

0
1902

Њемачка канцеларка Ангела Меркел допутовала је у прву званичну посјету БиХ, гдје ће се састати са члановима Предсједништва БиХ и предсједавајућим Савјета министара.

11.55…

Састанак делегација Њемачке и БиХ, предвођених њемачком канцеларком Ангелом Меркел и предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем, почео је у Сарајеву.

Звиздић је Меркелову уз највише државне и војне почасти дочекао на платоу испред зграда заједничких институција БиХ на Мариндвору, а потом је одржан састанак Меркелова и Звиздић “у четири ока”.

Ангела Меркел у Сарајеву

Ангела Меркел у Сарајеву

Након састанка двије делегације, слиједи радни ручак Меркелове са члановима Предсједништва БиХ.

За 13.45 часова планиране су изјаве за медије Меркелове и предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића, док ће предсједавајући СМ конференцију за медије посвећену посјети њемачког канцелара одржати у 15.30 часова.

11.33…

Меркеловој је добродошлицу на сарајевском аеродрому, у име делегације БиХ, пожелио министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, у пратњи њемачког амбасадора у БиХ Кристијана Хелбаха.

Њемачка канцеларка се потом упутила према згради институција БиХ, гдје ће је уз највише почасти, дочекати предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Након сусрета са предсједавајућим Савјета министара и састанка делегација БиХ и Њемачке, Меркелова ће на радном ручку разговарати и са члановима Предсједништва БиХ.

Њемачка канцеларка раније је поручила да је, упркос садашњим тешкоћама, примјетан напредак БиХ на путу европских интеграција и да постоје добре шансе да се БиХ прикључи ЕУ.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић оцијенио је да је овакав став Меркелове изузетно позитиван сигнал и да шаље охрабрујућу и подстицајну поруку за све нивое власти да се још активније посвете реализацији кључних приоритета, а то су европске интеграције, економски развој и владавина права.

Меркелова је стигла у Сарајево након посјете Београду гдје је разговарала са предсједником Србије Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем. RTRS

PODIJELI