„Буди одговоран, вежи појас и користи сједалицу за дјецу“.

0
2534

У оквиру акције Министарства унутрашњих послова Републике Српске „Појас и сигурносне сједалице за дјецу“ полицијски службеници Полицијске станице Прњавор, у временском периоду од 25. јануара до 28. фебруара 2017. године, реализоваће појачане активности са акцентом на контролу коришћења безбједносних појасева и сигурносних сједалица за дјецу, а све са циљем смањења посљедица по лица у саобраћајним незгодама.

У 2016. години на подручју Полицијске станице Прњавор евидентирано је укупно 290 саобраћајних незгода од чега, 75 саобраћајних незгода са посљедицама по лица, што је мање за 15,7% , у којима је настрадало 112 лица или мање за 9,7% и 215 саобраћајних незгода у којима је као посљедица наступила само материјална штета. У 6 саобраћајних незгода са смртним посљедицама, 6 лица је смртно страдало, што је на истом нивоу као и у 2015. години. У 15 саобраћајних незгода са тешким тјелесним повредама,  што је мање за 28,6%, тешке тјелесне повреде задобило је 17  лица или мање за 32,0%. У 54 саобраћајне незгоде са лаким тјелесним повредама или мање за 12,9%, лаке тјелесне повреде задобило је 89 лица што је мање за 4,3%.

Анализом саобраћајних незгода уочено је да већина учесника у саобраћају није користила безбједносне појасеве у возилима за вријеме кретања возила на јавном путу, а чија је употреба обавезна Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, због чега је прекршајним налогом санкционисано 491 лице, што је више за 79,8% у односу на 2015. годину, када је због истог прекрашаја издато 273 прекршајна налога.

Полицијски службеници ће презентовањем законских одредби у непосредном контакту са грађанима, као и санкционисањем уочених прекршаја, радити на подизању свијести возача и путника у возилима о обавези коришћења безбједносних појасева, као и сигурносних сједалица за дјецу.

Подсјећамо учеснике у саобраћају да су у обавези да користе безбједносни појас, како у својству возача и сувозача, тако и у својству путника. Дјеца до 5 година на задњем сједишту су у обавези да буду у сигурносној сједалици правилно постављеној и причвршћеној, док су дјеца од 5 до 12 година у обавези да користе безбједносни појас. Дјеца до 12 година се не смију превозити на предњем сједишту, с тим да дјеца до 2 године се смију превозити на предњем сједишту у сигурносној сједалици окренутој у контра смјеру од смјера кретања возила, са искљученим ваздушним јастуком на мјесту сувозача.

За непоштовање законских одредби предвиђена је новчана казна.

Полицијска станица Прњавор подсјећа да су саобраћајне прописе дужни поштовати сви учесници у саобраћају, како не би угрозили своје, али и животе других учесника у саобраћају.

/Замјеник командира ПС Прњавор, Славица Саватић/.

 

PODIJELI