ГОСТ ЕМИСИЈЕ РАЗГОВОР С ПОВОДОМ СЛОБОДАНКА ВАСИЋ, ДИРЕКТОР ЈУ ДЈЕЧИЈЕГ ВРТИЋА „НАША РАДОСТ“ ПРЊАВОР  

0
806
  •       ЗАЈЕДНО ПОСТИЖЕМО ЦИЉЕВЕ

Улога вртића у припреми дјеце за полазак у школу је незамjењива у животу сваког дјетета. Дјечији вртић „Наша радост“ у Прњавору, на челу са директором ове предшколске установе, Слободанком Васић, успјешно спроводи све наведене активности, обезбјеђујући тако квалитетан и сигуран боравак малишанима.

 

  • Вртић “Наша радост” Прњавор има богат историјат. Прије неколико година објављена је и монографија. Можете ли нам рећи нешто више историјату ове веома важне предшколске установе у нашем граду?

ВАСИЋ: Усљед економског развоја наше средине, отварања нових радних мјеста и запошљавања како мушкараца тако и жена, појавила се потреба за вртићем гдје би боравила дјеца запослених родитеља. По казивању Раде Ракуља, тадашњег руководиоца Самоуправне интересне заједнице (СИЗ) за образовање, културу и социјану дјечију заштиту општине Прњавор, а на захтјев Удружења запослених жена кренуло се у изградњу вртића као прве установе овог типа. Тако је 1973.године изграђен овај намјенски објекат, по стандардима прописаним за вртић, од три радне собе и пратећим просторијама за три вртићке групе капацитета за 75 полазника. Вртић је почео са радом 12.12.1973.године са двије васпитне групе и око 40 дјеце, да би се за два мјесеца рада број дјеце повећао на 80. Највише дјеце, око 130, похађало је вртић од 1983. до 1991. године, распоређено у четири васпитне групе, а кориштене су и адаптиране и преуређене просторије у стамбеној згради званој “Шипадова“  гдје је било смјештено око 30 дјеце.  Захваљујући аутору књиге “40 година наше радости 1973-2013.“, објављене 2013.године у Прњавору,  Миловану Василићу, бившем директору ове Установе, имамо увид у хронологију развоја и изградње наше установе

  • Имате ли довољно стручног кадра и ко чини структуру запослиних у вртићу?

ВАСИЋ: Наша предшколска установа од октобра ове године запослила је још 5 васпитача јер се капацитет проширио и сада смо богатији за још двије мјешовите васпитне и једну јасличку групу, поред 5 васпитних група које смо до сада имали. У нашој Установи запослени су директор, помоћник директора, секретар, рачуновођа, 16 васпитача распоређених у 8 васпитних група, економ-кућни мајстор, три кувара и радник на одржавању чистоће. Нажалост наша Установа још увијек нема стручног сарадника који би се бавио питањима и проблематиком везаном за ту област, а по Закону о предшколском васпитању и образовању РС све установе које имају више од 5 васпитних група обавезне су имати стручног сарадника. У плану је да запослимо педагога који нам је од круцијалног значаја за рад са дјецом, васпитачима и родитељима а што је везано за васпитно-образовни рад који се спроводи по Плану и рограму у нашој Установи.-

  •  Које активности се одвијају у вашој предшколској установи, како изгледа један дан у вртићу?

ВАСИЋ: Основни циљеви васпитних, физичких и здравствених активности дјеце предшколског узраста су задовољавање основних потреба дјеце за учењем, покретом и игром, развојем, очувањем и унапређивању свих потенцијала дјетета, те развијање и формирање правилног развоја, стварање здравог окружења, навика, социјализације итд. Поред учећих активности које се реализују сваки дан по васпитним групама, а које су везане за психо-физички и цјеловити развој дјетета ту су и слободне и усмјерене активности у групи које васпитачи раде са малишанима. Режим дана у вртићу обухвата: од 06:30 до 08:00 часова окупљање дјеце, јутарње вјежбање, игра, рад по центрима и припрема за доручак; од 07:45 до 08:45 часова доручак, развој културно-хигијенских навика; од 09:00 до 11:00 часова заједнички планиране активности, слободно одабране активности, спонтане ситуације, игролике активности, игра, рад по центрима, краћи интересни програм, активности са цијелом групом, групни рад, рад у пару, индивидуалне активности, боравак на ваздуху, покретне игре, шетња, развој културно-хигијенских навика; од 10:45 до 11:45 часова ручак, развој културно-хигијенских навика; од 12:00 до 14:00 часова поподневни одмор, буђење дјеце, спремање собе, развој културно-хигијенских навика; од 13:30 до 14:30 часова ужина; од 14:30 до 16:30 часова игра, игролике активности  и одлазак дјеце кући.

 

  • Са којим капацитетом располаже нови дио вртића и да ли је у функцији?

ВАСИЋ: Нови, надограђени дио вртића у функцији је од 23.10.2017. године а у чијим просторијама бораве двије мјешовите васпитне групе које броје 50 малишана и једна јасличка која броји 16 малишана.

 

  •  Мјесечна накнада за боравак дјеце у вртићу „Наша радост“ мања је у поређењу са другим општинама у РС. Да ли ће овакве цијене остати и даље?

ВАСИЋ: Мјесечне цијена накнаде за боравак у Предшколској установи у окружењу креће се од 150КМ (Градишка, Дервента, Лакташи, Приједор) и Бања Лука, Бијељина и Добој од 165КМ до 185КМ. Приједлог нашег Управног одбора и Управе вртића упућеног Оснивачу на сагласност је да цијена вртића и јаслица буде приближна цијенама у окружењу. Разлог за измјену цијене је проширење капацитета вртића у Доњој Илови и дограђеног дијела у централном вртићу, нови Правилник о исхрани, квалитет услуге која пружа сама установа, структура самих запослених и начин и квалитет рада са дјецом.

  • Боравак дјеце у вртићу игра важну улогу у њиховом каснијем развоју. Са малишанима често организујете разне активности у кругу вртића, али и изван њега. Које су активности обиљежиле ову годину?

ВАСИЋ: Наша Установа има одличну сарадњу са нашом друштвеном средином као и са институцијама у нашој општини. Током радне године обиљежавају се разни датуми који се заједно са нашом локалном заједницом реализују. Дјеца учествују у многим активностима како у Установи тако и изван ње. Поред редовних учећих активности које се спроводе сваки дан по васпитним групама наши малишани заједно са својим васпитачима обињежавају: Свјетски дан без аутомобила те посјећују полицијску станицу и уче о основним саобраћајним правилима и понашањима; заједно обиљежавамо Дјечију недјељу која је веома битна за свако дијете, гдје истичемо која су права и обавезе сваког дјетета; затим ту је Свјетски дан прања руку гдје учествујемо у разним пројектима и такмичењима који се организује за овај дан; слава наше Установе Свети Никола; затим обиљезавамо наше традиционалне празнике Бадње вече и Божић гдје малишане учимо и његујемо нашу традицију и обичаје; затим ту је Свети Сава, Мајчин дан 8.март; Свјетски дан вода, позришта, обиљежавање Васкрса и обилазак вјерских институција, Дана планете Земље, Међунродни дан књиге гдје посјећујемо библиотеку, итд. Обиљежавамо све важније датуме и истичемо њихове вриједности а самим тим нашој дјеци поред учења пружамо и добар примјер како се праве вриједности његују и да их све требамо поштовати.

 

  • У вртићу се примјењује нови правилник о исхрани. Од када је он на снази и ста ова иновација подразумијева?

ВАСИЋ: Правилник о исхрани у Предшколким установама „Стандарди исхране“ који су прописали Министарство здравља и социјалне заштите РС, Министарство просвјете и културе РС и Институт за јавно здравство РС је на снази од краја октобра прошле године. Квалитетна исхрана дјеце у вртићу је веома важан предуслов за правилан раст и развој. Сврха примјене овог Правилника јесте да се добије на квалитету. Сваки дан у нашем јеловнику обезбјеђује се воће, поврће, млијеко или нешто из груе млијечних производа, затим месо, јаја, риба, итд.

 

  • Имате ли довољно дидактичког материјала и на који начин га набављате?

ВАСИЋ: Дидактички материјал континуирано набављамо током радне године. На почетку септембра набављамо све што је потребно по васпитним групама а што је неопходно да би се реализовале активнсти које су предвиђење по Плану и програму Министарства за предшколско васпитање и образовање РС. Међутим, родитељи такође учествују у набавци дидактичког материјала као и њиховом избору. Циљ нам је да сва средства која улажемо буду искориштена на најбољи могући начин. Овом приликом се захваљујемо свим родитељима што учествују у донацијама  и што се максимално залажу за нашу установу, као и свим донаторима који су на било који начин помогли у опремању наших просторија и опремању дограђеног централног дијела вртића и вртића у Илови, а све у циљу што квалитетниег боравка наших малишана у вртићу.

 

  • Каква је улога Савјета родитеља у раду вртића и да ли су родитељи генерално задовољни боравком њихове дјеце у вртићу?

ВАСИЋ: Савјет родитеља као савјетодавно тијело у Установи има равноправну улогу у доношењу одлука и рјешавању текућих проблема заједно са Управним одбором наше Установе. Наш савјет родитеља броји по два члана из сваке васпитне групе . Родитељи су задовољни услугом коју пружа установа а то видимо и по броју пријава за пријем дјеце у вртић. Имамо добру сарадњу са родитељима које настојимо укључити у све активности и живот и рад вртића.

  • Планирати ли увести одређене новине како би побољшали квалитет и рад вртића у наредном периоду?

ВАСИЋ: Наша Установа за сада још увијек нема специјализоване програме. Међутим, настојаћемо у наредном периоду да уведемо пар ваннаставних активности а које су важне за развој дјеце. За ове програме потребна нам је стручна помоћ стручног сарадника под чијим би надзором биле ове активности и како би се програми развијали и доприњели развоју цјеловите личности дјетета.

  •  Да ли је општина, као оснивач, задовољна вашим радом, односно годишњим извјештајима које слупштина разматра?

ВАСИЋ: За наш труд, рад и залагање најмјеродавнији су задовољство дјеце и родитеља као  и Оснивача за оно што смо постигли и оно што планирамо за наредни период. У току радне године настојимо да све циљеве и планове реализујемо у сарадњи са нашим родитељима и друштвеном заједницом и да заједно постижемо циљеве.

ВРТИЋ ДАНАС

Данас, након 44 године, вртић располаже корисном површином од 1.150м квадратних и двориштем од 5.027 метара квадратних, а рад запослених и боравак дјеце одвија се у просторијама које су реновиране овога љета Поред централног вртића, реновирана је и подручна јединица вртића у Доњој Илови. У вртићу борави 182 малишана распоређених у 8 васпитних група и 26 запослених.

НИКОЉДАН

Поводом Крсне славе вртића, Светог Николе, малишани ће заједно са својим васпитачима приредити приредбу у духу овог празника. Такође, поред приредбе биће организована радионица за родитеље и малишане као и разне активности које ће васпитачи реализовати у својим групама гдје ће се дјеца учити вриједностима наше традиције и обичаја нашег народа. Поред свих активности дјеци ће бити приређена подјела никољданских пакетића, те ће учествовати у прослави Крсне славе заједно са запосленима у установи и представницима лакалне заједнице./

PODIJELI