Данас је Спасовдан

0
580

Српска православна црква и верници oбележавају Вазнесење господње – Спасовдан, један од десет празника посвећених Христу. Ово је и градска слава Београда.

Спасовдан спада у покретне празнике – пада истог дана, али се мења датум јер се рачуна од Васкрса.

Празнује се увек у четвртак, 40 дана после Васкрса, а 10 дана пре Духова.

У народу је празник Вазнесења Господњег познатији као Спасовдан, а колики му је значај одувек народ давао види се по томе што је највећи историјско-правни документ српске средњовековне државе, чувени Душанов законик, обнародован на Спасовдан 1349, а допуњен такође на Спасовдан 1354. године.

Од кад је деспот Стефан Лазаревић 1403. године устоличио Београд као престоницу, у част обнове и напретка, Град је као своју крсну славу узео Вазнесење Господње – Спасовдан.

Ова Слава симболично указује на стално уздизање – вазнесење града из пепела и неуништиву наду и веру у будућност изражавајући душевну и моралну снагу народа прекаљеног у славној прошлости.

Данашњу форму постојећег славског обреда уобличио је 1862. године митрополит београдски Михаило Јовановић, тада и поглавар Цркве Кнежевине Србије, на чији је предлог, упућен кнезу Михаилу Обреновићу, 1863. године и саграђена Вазнесењска црква.

Ова црква успела је да сачува оригинални барјак Управе града.

Слава Града Београда

Литургијом у Вазнесењској цркви и литијом централним градским улицама, током које ће бити читане три молитве, биће обележена градска слава.

Литургији ће присуствати овогодишњи домаћин славе, градски менаџер Горан Весић, и представници Града Београда, а након тога у 11.30 ће уз звуке звона у свим градским црквама почети литија.

Литија ће кренути из Улице адмирала Гепрата испред Вазнесењске цркве, а ићи ће улицама Кнеза Милоша и Краља Милана до Теразијске чесме, где ће бити читана прва молитва.

Даље ће се кретати Кнез Михаиловом и Париском улицом до Саборне цркве, где ће се читати друга молитва, а затим ће се ићи кроз Поп Лукину, Бранкову, Краљице Наталије и Добрињску улицу до порте Вазнесењске цркве, чиме ће симболично бити затворен круг и где ће се читати трећа молитва у спомен свих палих јунака Београда.

Поводом обележавања Спасовдана, у Старом двору ће у 17.00 бити одржан и свечани пријем.

PODIJELI