Додик: Ко гарантује за депозите Централне банке у Дојче банци?

0
314

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је Централна банка БиХ држала депозите у Дојче банци, у којој 150 инспектора провјерава могуће незаконитости, те запитао да ли су ти депозити заштићени и да ли неко за њих гарантује.

“Нико на то не реагује. Може ли неко да гарантује да та банка може да настави своје пословање. Имамо ли депозите у тој банци и гарантује ли нам Њемачка влада те депозите или не гарантује нико? Може се десити да веома брзо банка падне. Нико неће на ту тему да разговара”, изјавио је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Додик је нагласио да би нормално било да новац који се депонује у страним банкама Централна банка емитује различитим ниовима, да ентитети узму за изградњу ауто-путева и дају Централној банци камату од један одсто.

“То је за нас веома повољно, а Централна банка има сигурност да ће то сигурно наплатити. Нема сигурнијег клијента од органа власти. Никад неће пропасти државни органи”, појаснио је Додик.

Према његовим ријечима, Централна банка пласира средства у банке које су сумњиве, а те банке, на бази депозита који је орочен, пласирају и купују обвезнице покрајина у Њемачкој које праве ауто-путеве.

“А ми треба да идемо код комерцијалних банака и задужујемо се од три до пет одсто за камате. То је сулудо. Има ли неко ко хоће да разговара у БиХ о тој теми? Ја то говорим пети пут”, додао је Додик.

Он је подсјетио да је предлагао да роба која се увози, прије свега из ЕУ, ако има веће подстицаје, треба то да буде наплаћено на граници да би била заштићена производња у БиХ.

“Нико на то не реагује него се чека шта ће да каже неки од амбасадора, а Савјет министара уопште се не бави тим питањима”, нагласио је Додик.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here