Додик: Хашки трибунал-највећи генератор непомирења међу народима (ВИДЕО)

0
579

Хашки трибунал није установио истину и обезбиједио правду за све вријеме свог постојања, рекао је за Срну предсједник Републике Српске, Милорад Додик. Хаг је допринио томе да су народи на простору бивше Југославије далеко од помирења, сматра Додик, а с тим ће у будућности морати да се носе сви који на тим просторима живе.

Хашки трибунал је, након јучерашњег самоубиства хрватског генерала усред суднице, показао да је несигурно мјесто и да је својеврсна гробница за многе којима се тамо судило, сматра предјседник Српске. На концу, по затварању Хага, остаће четири истине, тврди Милорад Додик, а то су – српска, бошњачка, хрватска и хашка.

“Директан пренос самоубиства /хрватског генерала Слободана Праљка/ јуче у судници Хашког суда најбоље описује карактер, озбиљност и намјере тог суда. Можда је то и најстрашнија илустрација функционисања те правосудне институције која је посијала ново сјеме раздора у БиХ и све нас заједно додатно удаљила од помирења, које су и сами прокламовали оснивајући Хашки трибунал”, рекао је Додик.

Колико је правде донио Трибунал, каже Додик, показује и то што ће без одговора остати питање – ко је током рата у БиХ побио 30.000 Срба, од којих је велики дио цивила.

“Хашки трибунал је политички суд који је концентрисан искључиво да ‘покрије’ већ раније донесене политичке налоге о карактеру протеклог рата и распаду бивше Југославије”, изјавио је Додик.

Пресуда лидерима “Херцег-Босне” резултат је, како каже Додик, лоших политичких одлука Хрвата у БиХ.

“Мислим да су се они у политичким калкулацијама од распада некадашње Југославије до данас прекомбиновали. Прво су јасно подржали референдум о самосталности БиХ, онда су након пар година ратовали против муслимана, а епилог тог ратовања видите у јучерашњим пресудама”, истакао је предсједник Српске.

Додик је упозорио да није коректно што Хрвати ову пресуду користе како би указивали на оно што је дио само њихове истине и одбацио инсинуације да пресуда “шесторки” из “Херцег-Босне” има било какве везе са Србима. “Шесторки” је, каже Додик, суђено за сукобе са Бошњацима, а у томе ни на који начин нема ни Срба, ни Републике Српске, ни Србије, сматра Додик.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here