Иванић: Одлука Британаца неочекивана – посљедице озбиљне

0
2442

Одлука Британаца да напусте ЕУ је неочекивана с обзиром на огромне економске интересе које је Велика Британија имала унутар ЕУ, а посљедице ће, гледано дугорочно, бити озбиљне, изјавио је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

“Посљедице ове одлуке дугорочно, биће веома озбиљне и мислим да ће те посљедице више сносити сама Велика Британија, а не толико ЕУ. Ако посљедице буду позитивне, у шта сумњам, онда ће ефекти доћи накнадно и код других чланица ЕУ, али ако буду негативне, мислим да ће то бити велико отрежњење у Британији, јер ће платити високу цијену референдума о изласку из ЕУ”, оцијенио је Иванић.

С друге стране, истиче он, ЕУ се налази пред избором – да ли ће остатак Уније ићи на јачање или на децентрализацију институција.

Српски члан Предсједништва БиХ очекује да је први сценарио више могућ, дакле, да се иде путем чвршћег обједињавања унутар ЕУ, мада је о томе рано говорити.

“Не мислим да је ово крај ЕУ, јер је она прошла многе кризе па ће проћи и ову, али мислим да ће ствари сигурно бити много другачије него прије референдума у Британији”, рекао је Иванић.

Он сматра да излазак Велике Британије из ЕУ неће произвести неке посебне ни политичке ни економске импликације по БиХ.

“Нама је и у ЕУ, која је у кризи, боље него ван ЕУ. БиХ је ван ЕУ толико времена па имамо сложено стање, лошу економију, велику незапосленост, недостатак перспективе… И у ‘слабој ЕУ’ нама би било пуно, пуно боље”, закључио је Иванић.

Велика Британија се на референдуму изјаснила за напуштање ЕУ, пренијели су сви британски медији након пребројане велике већине бирачких листића.

Би-Би-Си наводи да је на референдуму опција за “излазак” из ЕУ побиједила са 51,9 одсто, у односу на “останак”, који је добио 48,1 одсто гласова.

Ово је први пут у историји да нека земља напушта ЕУ.

PODIJELI