Кошарац: У току оперативне припреме за вјежбу на Мањачи

0
762

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да има сазнања и документе који потврђују да су, упркос снажном противљењу највиших институција Републике Српске, у току опсежне оперативне припреме за извођење здружене вјежбе припадника Оружаних снага БиХ и НАТО-а на полигону Мањача, која укључује употребу авиона А-10 и гађање циљева на земљи бојевом муницијом.

“Према писаним наређењима начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерала Анте Јелеча из фебруара ове године, у чији су садржај у пуној мјери упућени чланови Предсједништва БиХ и министри и замјеници у Министарству одбране БиХ, припадници Оружаних снага БиХ предузели су и предузимају низ оперативних радњи у функцији припреме вјежбе, чије је извођење планирано у мају 2019. године на полигону Мањача код Бањалуке. У наредби је наведено да ове радње укључују и хеликоптерско извиђање полигона и стрелишта на Мањачи ради процјене елемената стрелишта за гађање авионима А-10”, прецизирао је Кошарац у изјави за Срну.

Најоштрије осуђујући чињеницу да се ове активности предузимају без икаквог претходног обавјештавања институција Републике Српске, Кошарац је упозорио на то да су у договоре и припреме војне вјежбе на Мањачи били укључени људи из кабинета члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића, као и један активни и један пензионисани српски официр Оружаних снага БиХ.

“Према поузданим информацијама, на припремном састанку са америчким генералом, који је одржан 14. фебруара ове године, учествовао је један високи српски официр с генералским чином, који је изричито тражио да се вјежба одржи на Мањачи, иако је знао да се институције Републике Српске и народ тог краја оштро противе одржавању те вјежбе”, нагласио је Кошарац.

Он је додао да је посебно забрињавајућа потврда учешћа злогласних авиона А-10 у реализацији вјежбе на Мањачи.

“Ријеч је о авионима који су кориштени у нападима на положаје Војске Републике Српске током 1995. године, као и у НАТО агресији на Србију током 1999. године. То су авиони који су у нападима користили искључиво муницију са осиромашеним уранијумом, која је била кобна по здравље великог броја људи у бомбардованим подручјима. Зато је повратак тих авиона за сваку осуду и зато је трагично да постоје српски политичари и војници који су спремни да одобре њихову употребу на територији Републике Српске”, упозорио је Кошарац.

Он је позвао члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића да забрани одржавање здружене вјежбе припадника Оружаних снага БиХ и НАТО-а на полигону Мањача и да нареди да се обуставе све припремне активности Оружаних снага БиХ с циљем реализације ове војне вјежбе.

“Иванић би након три и по године спавања у Предсједништву БиХ требало да се пробуди и да схвати колику штету његова самовоља, ћутање или нечињење наноси интересима српског народа у Републици Српској. Његова дужност је да поштује, а не да игнорише одлуке институција Републике Српске, посебно Резолуцију Народне скупштине о проглашењу војне неутралности Републике Српске, која се директно крши одбравањем и припремама за одржавање овакве војне вјежбе”, закључио је Кошарац.

PODIJELI