Наш Завичај – Богат колорит у дворишту Горана Кесера Фото и текст

0
4090

 

Горан Кесер из Штрбаца, многим нашим суграђанима познат је као врстан риболовац, а члан је и Спортске риболовне секције ратних војних инвалида општине Прњавор.

У својој колекцији има преко осамдесет медаља, пехара и диплома, које је са својом екипом освојио на разним риболовачким такмичењима.

Ипак, наша прича не тиче се риболова, него Горановог необичног хобија, којим се почео бавити прије неколико година, а ради се о узгоју украсних кокошака  које красе његово двориште.

“Одавно већ имам неке од ових необичних врста, а од недавно сам набавио  и патуљасте кокинкине у четири боје –бијеле,црне, црвене и шприцане црно-бијеле, затим имам холандску бјелоћубу, падуанере у камиљој боји, црне аустралорпе, јаребичасту браму, жуте орпингтоне, сребрну и јаребичасту талијанку” истиче Кесер.

Наш саговорник додаје да му је Падуанер омиљена врста украсно изложбене живине.

“Оне имају интересантну главу и лијепих су боја. Наравно, свака од поменутих кокошака необична је и интересантна на свој начин, па је тако патуљаста кокинкина рецимо тешка само 0,75 кг, а веома је мирна и умиљата раса. Услови за  држање ове расе  су пјесковит под или мекана трава. Додао бих још да су “талијанке” идеалне за носивост јер кокошка на годишњем нивоу снесе 300 комада јаја”.

   

Идеју да се бави овим хобијем добио је од пријатеља, а и прве примјерке живине егзотичног изгледа набавио је управо из околине Прњавора, док су неки примјерци стигли и из Градачца.

“Опремио сам им и боксове у новосаграђеном објекту и свака врста има свој простор. Редовно им дајем храну и воду, водим рачуна о њиховом здрављу и одмара ме то. Економске рачунице још увијек немам, али кад се нешто заволи, не гледа се толико у улагање” поручује наш саговорник.Са својим колегама, њих петнаестак, размјењује искуства, јер постоје разне финесе када је узгој украсних кокошака у питању.

“У завршној је фази и оснивање Удружења за заштиту и узгој ситних животиња “Феникс” чији је циљ да заједно радимо и лакше излазимо на изложбе и добијемо прстенове”. Предсједник удружења биће Велибор Тривичевић, који се такође бави узгојем украсне живине, а надамо се да ћемо у скорије вријеме моћи организовати и изложбу ситне украсне перади код нас у Прњавору, јер смо до сада само могли бити посјетиоци изложби организованих у Приједору, Тешњу и другим градовима” поручује Кесер. /M.Popadić/

 

PODIJELI