На сајму пољопривреде у Братунцу 65 излагача

0
2179

Десети Међународни сајам пољопривреде, прехрамбене индустрије и туризма “Дани малине” биће свечано отворен сутра у Братунцу гдје је пријављено учешће 65 излагача из региона, рекао је Срни предсједник Организационог одбора Вјекослав Стевановић.

Он је истакао да ову манифестацију традиционално организује општина уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, те међународних организација “Кер интернешенел” и Јапанске агенције за међународни развој.

За излагаче су припремљена 63 штанда у спортској хали површине око 700 метара квадратних и уређен је и простор испред хале површине око 1.000 метара квадратних који традиционално користе излагачи пољопривредних машина.

“Ове године су на том простору постављене настрешнице за произвођаче малине и другог воћа, затим поврћа, меда и млијечних производа”, рекао је Стевановић.

Он је најавио да ће општина 24. јуна организовати вечеру за излагаче и додјелу захвалница, те да је током сајма предвиђено и извлачење робних награда за посјетиоце.

Предвиђено је више стручних предавања из области малинарства, пчеларства, мљекарства и пластеничке производње.

У циљу развоја малинарства општина Братунац, уз подршку ЈИЦА, проводи пројекат “Обнављање и подизање нових засада малине и купине”.

Општина је, осим тога, формирала властити расадник на подручју мјесне заједнице Кравица из којег ће се од наредне јесени обезбјеђивати саднице малине за заинтересоване пољопривредне произвођаче.

Подршку производњи јагодичастог воћа пружа и ресорно министарство Српске које ће финансирати пројекат изградње система за наводњавање на цијелом подручју општине Братунац.

На подручју Братунца је малином засађено више од 300 хектара површина.

Просјечно годишње се произведе око 3.000 тона овог јагодичастог воћа.

За вријеме одржавања дводневног сајма, који почиње сутра у 11.00 часова, биће приређено и неколико такмичења, те наступ групе “Гарави сокак” сутра у 20.30 часова на братуначком

PODIJELI