Недјеља борбе против туберкулозе

0
643

Црвени крст Републике Српске у периоду од 14. до 21. септембра обиљежава Недјељу борбе против туберкулозе, као једну од најважнијих традиционалних активности која се реализује у структури ЦКРС,

Ове године, слиједећи препоруке Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца (МФДЦК/ЦП), кампања је посвећена подизању свијести јавности  да је туберкулоза и  даље присутна у већем дијелу свијета, епидемија која односи годишње животе 1,5 милиона људи, углавном у земљама у развоју.  Обиљежавање Недјеље у 2021. години има за циљ да скрене пажњу о двострукој пријетњи, туберкулози отпороној на лијекове и данку који узима пандемија COVID-19.

Овогодишњи мото под којим се Недјеља борбе против туберкулозе обиљежава је „САТ ОТКУЦАВА! ВРИЈЕМЕ ЈЕ ДА ЗАУСТАВИМО ТУБЕРКУЛОЗУ“.

Активности које ће се Црвени крст Републике Српске организовати у току Недјеље су подијељене на: здравствене, социјално – хуманитарне, хигијенско – епидемиолошке, еколошке и информативно едукативне и пропагандне активности.          

  • Волонтери Црвеног крста, који су до сада дали велики допринос током пандемије COVID-19 и у процесу имунизације становништва, биће укључени у активности Недеље која је посвећена обољелим од туберкулозе, њиховим породицама, расељеним лицима, члановима ромских заједница, затвореницима, младима, социјално угроженим категоријама, особама старијим од 65 година, мигрантској популацији и др.
  • У регијама са највише обољелих од туберкулозе планиране су посјете и прегледи становништва, нарочито у жариштима ТБ, затим за особе без здравствене заштите и оне којима је здравствена заштита недоступна.
  • Уз поштовање свих хигијенско епидемиолошких мјера, планиране су посјете обољелим у болницама за плућне болести, стационарима и особама на кућном лијечењу уз пригодне поклоне (сокови, воће, хигијенска средства (сапуни, шампони, купке, паста за зубе и др.)) итд.
  • У оквиру обиљежавања НТБ значајна пажња се посвећује и хигијенско- епидемиолошким активностима, имајући у виду да здрава животна средина и здрав стил живота у значајној мјери доприносе борби против туберкулозе. Волонтери Црвеног крста ће се ангажовати у акцији уређења животне средине, насеља, школских дворишта, градских паркова и других јавних површина.
  • Током Недјеље радиће се на подизању свијести о туберкулози, посебно резистентном облику који је настао усљед неадекватног или прекинутог лијечења, који се много теже и дуже  лијечи. Ова активност реализоваће се подјелом информативно едукативног, промотивног материјала и уз подршку  медија. у ту сврху, одштампан је и дистрибуисан у све општинске и градске организације Црвеног крста промотивни материјал (поштанске доплатне маркице 50.000 ком у апоену 0,20 КМ, маркице за грађанство 62.000 ком. у апоену 0,50 КМ и маркице за филателисте 500 ком, плакат у тиражу 500 ком, брошура у тиражу 900 ком. на ћирилици и 150 ком. на арапском за дистрибуцију мигрантима у транзиту кроз РС – брошура је штампана у оквиру Пројекта превенција туберкулозе, који је реализован уз подршку Министарства цивилних послова БиХ посредством Друштва ЦК/КБиХ. Брошура ће бити дистрибуисана, путем општинских и градских организација Црвеног крста, школама, факултетима, здравственим и другим институцијама. Плакати ће бити истакнути на јавним мјестима и штандовима ЦК, на којима ће се поред дистрибуције  информативно, едукативног и промотивног материјала вршити продаја маркица. Маркице ће путем ГОЦК/ООЦК уз подршку волонтера ЦК бити у продаји за вријеме трајања Недјеље борбе против туберкулозе, а прикупљена средства биће искориштена за активности у превенцији туберкулозе.
  • ЦКС ће током Недјеље, путем медијских наступа и друштвених мрежа, позвати све партнерске институције (здравствене и образовне установе) на заједничку акцију када је у питању превенција и сузбијање ове опаке болести. Ангажовани волонтери из области здравственог просвјећивања у току кампање настојаће утицати на повећање свијести посебно младих у образовним установама и клубовима младих, методом вршњачке едукације млади-младима која се показала као врло прихваљив вид преношења знања. Истовремено радиће се и на промоцији вриједности Црвеног крста, омасовљењу покрета волонтеризма и јачању имиџа Црвеног крста.
  • Планирано је интензивирање и осталих активности из програма здравствене дјелатности: организовање акција добровољног давања крви, предавања о личној хигијени, првој помоћи, кућној њези и др. Активисти Црвеног крста ће на терену, у складу са могућностима својих организација, проводити активности према усвојеном програму ГОЦК/ООЦК и омладинских клубова младих јер су они носиоци активности на терену.
  • Планирано је организовање јавних трибина, предавања по школама, клубовима младих Црвеног крста као и учешће истакнутих активиста Црвеног крста у радио и ТВ емисијама на нивоу градских и општинских организација Црвеног крста. Наставници који у школама воде секцију Црвеног крста ће посветити један или дио часа превенцији туберкулозе и хигијени, како личној тако и простора у школи, дворишту и у кућама.

Туберкулоза је заразна болест која највише напада плућа и шири се капљичним путем, а може да нападне и остале огране. Шири се са особе на особу путем ваздуха. Особа са нелијеченом туберкулозом може заразити 10-15 људи годишње, кашљући у њиховој близини.

Иако је туберкулоза изљечива заразна болест, број обољелих је у порасту, нарочито у земљама источне Европе, југоисточне Азије и Африке и од ње умире више људи него и од иједне друге заразне изљечиве болести. Сваких 15 секунди, у свијету, неко умре од туберкулозе, дневно умире 5.000 људи, два милиона сваке године, а више од осам милиона оболи од туберкулозе. Такође, сваке двије секунде једна особа се зарази бацилом ТБ-а, а више од 20.000 људи развије активну туберкулозу.

Туберукулоза је водећи узрок смртности међу ХИВ позитивним особама. Лијечење туберкулозе продужава живот особама са ХИВ-ом за двије до пет година.

ЦРВЕНИ КРСТ РЕШПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 

 

 

 

PODIJELI