НЕНАД АНДРИЋ ПРЕДСТАВИО КЊИГЕ ПОСВЕЋЕНЕ СВЕТОЈ ГОРИ

0
345

У Народној библиотеци у Прњавору  су представљене књиге „Пешке кроз Свету Гору“ и „Сусрети са Светогорским старцима“ аутора Ненада Андрића из Београда.

Андрић је у изјави Срни рекао да је књига „Пешке кроз Свету Гору“ , првобитно започета као ходочасно-путописни водич , настала 2016. године након његових ходочашћа на Свету Гору и истраживања свих 20 тамошњих манастира.

„Целу Свету Гору сам обишао пешке јер се на тај начин најбоље упија њена благодат, па сам одлучио да помогнем људима који желе и сами да оду и осете исто што и ја. Најпре сам писао неке детаље везане за логистику, међутим увидео сам да је више од половине манастира опстало захваљујући Србима, српским владарима из династија Немањића, Мрњавчевића, Лазаревића, Јакшића, Бранковића и одлучио  да напишем књигу“ , појашњава Андрић.

Он каже да Срби морају знати ко су им преци због чега је након озбиљног истраживања  прикупио бројне податке и записао их.

„У књизи сам навео податке о историји манастира, ко их је основао, у ком веку, ко су били ктитори  с јаким акцентом на српске ктиторе којих је у историји Свете Горе било на претек“ , рекао је Андрић за Срну.

У другој књизи „Сусрети са Светогорским старцима“ која је објављена 2018. године нашли су се записи ауторових разговора са монасима, али и његова лична размишљања.

„У називу ове књиге су симболична четири слова С да се подсетимо ко смо, шта смо и којим путем треба да идемо. Ту су савети монаха, њихове мудрости, поуке, виђења, пророчанства, чуда“ , прецизирао је Андрић за Срну.

Андрић каже да је након неколико ходочашћа схватио да је то пут којим жели да иде, а уз благослов монаштва најмање једном мјесечно на Свету Гору води организоване групе посјетилаца. Аутор планира написати и трећу књигу која ће се, како каже, звати „Пећине Свете Горе“ .

Директор Народне библиотеке у Прњавору Душан Марић подсјетио је да је ово једна од манифестација уприличених поводом обиљежавања 24. марта, Дана општине Прњавор, а чији је носилац ова установа.

„Сутра нам долази један од најчитанијих и најпознатијих писаца за дјецу Урош Петровић који ће се дружити са ученицима Основне школе ‘Никола Тесла’  и одржати интерактивну радионицу ‘Загонетне приче'“ , каже Марић.

Он је најавио да ће поводом Дана општине у Народној библиотеци 25. марта Српски књижевни клуб „Таласи“ Прњавор  одржати промоцију зборника „Српски песмовез“, а 30. марта биће урпиличена завршница литерарног такмичења ученика основних школа на тему „Мој град“.   /крај/тс/фото

PODIJELI