Нестабилно вријеме одгодило сјетву пшенице (ВИДЕО)

0
2123
Нестабилно вријеме не иде наруку ратарима. Више од половине оптималног рока за сјетву пшенице је прошло, а сјетва је на почетку. Ни берба кукуруза није завршена. У Семберији је кукуруз убран тек са половине ораница на које би ове јесени требало да се засију озими усјеви. Ако се вријеме ускоро стабилизује, пољопривредници се надају да ће до краја октобра завршити сјетву.

Од планираних 16.000 хектара оранице у Семберији је засијано само два одсто површине. Почетком мјесеца због исушених ораница само су малобројни ратари засијали јечам и сточни грашак. Већина ни кукуруз није обрала.

Ако не засију усјеве до краја октобра, када истиче оптимални рок за сјетву пшенице , стручњаци савјетују пољопривредницима да повећају количину сјемена.

“За сваким дан кашњења са оптималним роком треба да се појачава количина сјемена за један проценат у односу на предвиђену количину сјемена одређене сорте”, ситиче агроном Станко Тадић.

У каснијим роковима треба сијати нове сорте пшенице које су толерантне и адаптабилне, осносно прилагодљиве.

“Сјетвом тих нових сорти које су прилагодљиве и које се стварају у нашим условима, можемо ићи у сјетву и накнадном року и у новембру мјесецу”, каће Драган Мандић, шеф Завода за стрна жита Пољопривредног института РС.

Да би убрзали сјетву  стручњаци савјетују ратаре да, гдје је могуће, примијене редуковану обраду ораница ако имају адекватну механизацију. За стрна жита је важно да горњи слој земљишта од 10 до 15 цм буде квалитетно припремљен за сјетву и ницање усјева.

PODIJELI