Од 1. октобра пензије у Српској веће за три одсто

0
857

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о ванредном усклађивању општег бода и пензија.

Према овој одлуци, општи бод се ванредно усклађује, почевши од 1.октобра ове године и то тако да се повећава за три одсто.

Пензије остварене до 30. септембра ове године ванредно се усклађују, почевши од 1. октобра, тако да се повећавају за три одсто, саопштено је из Владе Српске.

Из Владе наводе да је основни разлог за доношење ове одлуке побољшање материјалног положаја корисника права из пензијско-инвалидског осигурања. Овом одлуком се реализује Закључак Народне скупштине Републике Српске у вези са Информацијом о стању у области пензијског и инвалидског осигурања у Републици Српској за 2015. годину.

Влада Републике Српске прихватила је на данашњој сједници у Бањалуци Информацију о исплати средстава из буџета Републике Српске за суфинансирање права из социјалне заштите.

Исплата средстава из буџета Републике Српске за суфинансирање права из социјалне заштите обезбиједиће се најкасније до 20. у мјесецу за претходни мјесец, наведено је у саопштењу.

За реализацију овог закључка Влада је задужила Министарство финансија и Министарство здравља и социјалне заштите.

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници Приједлог закона о измјенама и допунама закона о судовима Републике Српске.

Приједлогом овог закона се, између осталог, оснивају Окружни суд и Окружни привредни суд у Зворнику, дефинише се њихова мјесна надлежност, као и услови за почетак рада наведених судова, када се за то стекну материјалне и друге претпоставке.

Предметним законом уређује се и мјесна надлежност између Окружног суда у Бијељини и Окружног суда у Зворнику, као и Окружног привредног суда у Бијељини и Окружног привредног суда у Зворнику, а која је везана за почетак рада Окружног суда у Зворнику и Окружног привредног суда у Зворнику.

Овим законским рјешењем дефинисана је и надлежност окружних судова када је ријеч о одлучивању према жалби у прекршајним предметима.

С тим у вези је прописано да према жалби на одлуку вијећа окружног суда, у прекршајним предметима, одлучује друго вијеће истог окружног суда.

Такође, прописано је и да правно схватање усвојено на сједници одјељења Врховног суда обавезује сва вијећа у саставу одјељења, с тога је предвиђено да се у оквиру Врховног суда оснива Oдјељењe судске праксе.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију у вези са преносом права својине на покретној имовини ранијег привредног друштва Индустрија конфекције Новотекс а.д. Требиње, са Републике Српске, Министарства индустрије, енергетике и рударства на Град Требиње.

Влада Српске је донијела и Одлуку којом се преноси право својине на покретној имовини ранијег привредног друштва Индустрија конфекције Новотекс а.д. Требиње, укупне вриједности 782.972,02 КМ са Републике Српске, Министарства индустрије, енергетике и рударства на Град Требиње.

Право својине се преноси без накнаде, а у сврху покретања привредних активности који ће допринијети запошљавању и развоју Града Требиња, наведено је у саопштењу.

Влада Републике Српске је усвојила Извјештај о реализацији пројекта Мале олимпијске игреРепублике Српске за школску 2016/2017. годину.

Први циклус Малих олимпијских игара Републике Српске реализовован је школске 2002/2003. године, а од тада у овим играма учествовало је око 90.000 ученика.

Мале олимпијске игре Републике Српске представљају  фактор који утиче на побољшање и унапређење спортске културе, пружају изванредне могућности  да се ученици основних и средњих школа опредјељују према својим склоностима и способностима за одређени спорт.

Такмичења се спроводе у шест спортова: мали фудбал, кошарка, одбојка, рукомет, атлетика и спортска гимнастика, а систем такмичења се састоји од четири нивоа: школска, општинска, регионална такмичења и републичко финале, и то за ученике и ученице подједнако, саопштено је из Владе Српске.

PODIJELI