Привредна комора: Одржати хитан састанак због најављеног поскупљења струје

0
633
Привредна комора Републике Српске упутила је премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу, ресорним министрима и генералном директору “Електропривреде Републике Српске” иницијативу за хитан састанак због предложеног поскупљења електричне енергије у Српској, које сматрају апсолутно неприхватљивим.

“Привредна комора Републике Српске суочена је са великим бројем реаговања привредника на информацију о приједлогу поскупљења електричне енергије у Републици Српској, као и са захтјевима за хитно дјеловање према надлежнима у вези са овим приједлогом”, саопштено је из Коморе.

Они наглашавају да је приједлог поскупљења у директној супротности са првим приоритетним циљем Програма економских реформи Републике Српске за период од 2019. до 2021. године, који је дефинисан као “повећање конкурентности и продуктивности привреде Републике Српске с циљем повећања плата”.

“Повећање цијене електричне енергије, посебно у предложеним процентима од 11,59 одсто до 16,92 одсто у зависности од категорије потрошње несумњиво ће негативно утицати на конкурентност наше привреде јер је управо досадашња цијена представљала конкурентску предност за привлачење и домаћих и страних улагача и повољније услове пословања”, сматрају у Комори.

Они тврде да ће мјере поскупљења анулирати ефекте других мјера које представљају одређене олакшице за привреду и пословање у Републици Српској, а које су договорене и дефинисане у Програму економских реформи Републике Српске за период од 2019. до 2021. године, што ће додатно умањити резултате и показатеље благог опоравка привреде у Српској.

“Значајно је нагласити да се повећањем цијене електричне енергије шаље негативна порука страним инвеститорима који су се, због досадашње цијене електричне енергије, опредијелили да своје пословање региструју и обављају у Републици Српској, а посебно забрињавајући су неповољни ефекти које ово може произвести у погледу сигурности и предвидивости пословања”, оцијенили су у Комори.

Они истичу да је до краја ове године остало још неколико дана и да су привредници завршили планове и пројекције који не садрже ставке о повећању трошкова за електричну енергију.

“Стога, ненајављено поскупљење, и то већ од 1. јануара, може за резултат имати далекосежне негативне рефлексије на пословање и пословне одлуке привредних субјеката, њихове уговорне односе и планове, због чега инсистирамо на организовању хитног састанка на којем би се сагледале овде укратко изложене посљедице и настојало пронаћи повољније рјешење”, поручују из Коморе.

PODIJELI