Прњавор- Обиљежен дан ослобођења општине

0
1370

Делегације општине и Савјета МЗ Прњавор поводом обиљежавања 10. јула – Дана ослобођења општине у Другом свјетском рату, положиле су вијенце код споменика погинулим борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора од 1941. до 1945. године.

Начелник општине Дарко Томаш нагласио је да ће локална власт и убудуће пружати максималну подршку и мјесној заједници и СУБНОР-у да наставе са традицијом обиљежавања овог историјски значајног датума.

“Овај датум говори о нашој историји. На исти начин, са дужним поштовањем се треба односити према свим борцима, који су дали животе за нашу слободу”, рекао је Томаш.

Он је подсјетио да је након ослобођења 10. јула 1943. године, па до краја рата Прњавор био слободна територија.

Са подручја ове општине у НОР-у је учествовало 4.500 бораца, а око 700 их је погинуло.

“Жртва Прњавора огледа се и у томе што смо из тог рата добили четири народна хероја и 22 борца носиоца народне споменице”, истакао је Томаш.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Прњавор Милан Вранић навео је да су Прњавор и његови борци у НОР-у дали велики допринос у борби против фашизма на овим просторима.

“Имена Раде Врањешевић, Новака Пивашевића, Вида Њежића и Станка Вукашиновића говоре да су прњаворски борци имали велики утицај у борби против окупатора. Сви борци НОР-а заслужују велику захвалност, јер су својом жртвом и борбом будућим генерацијама дали слободу”, поручио је Вранић.

Непријатељске снаге извршиле су напад на Прњавор 9. јула 1943. године око поноћи, а општина је ослобођена већ сутрадан, 10. јула у току дана.

Извор: СРНА

PODIJELI