Радио Републике Српске обиљежава 51 годину постојања (ВИДЕО)

0
1802

Давне 1967. године, 2. фебруара, Радио Бањалука званично је почео са емитовањем програма, али је с експерименталним програмом почео 25. јануара, исте године.

Одлуком Народне скупштине Републике Српске, крајем 1993. године, Радио Бањалука интегрисан је са Српским радиом Пале у Српску радио-телевизију, данашњи Јавни медијски сервис Радио-телевизију Републике Српске. Прва шпица Радио Бањалуке, коју је у духу музичких боја крајишких мелодија, компоновао Бањалучанин Фрањо Петрушић, чула се у 16 часова давне 1967. године када је емитован и први Дневник.

У почетку је емитован двочасовни програм, шест дана у седмици. Временом су увођени нови садржаји који су обогаћивали програмску шему. Први спикер Радио Бањалуке била је Зринка Тузлак Јовановић, а први директор, главни уредник и редактор Ђорђе Чича.

Од оснивања до данас носиви стуб Радија је Информативни програм, који свакодневно, осим вијести које се емитују на сваки пун сат, припрема и пет информативних емисија. Данас Радио Републике Српске ради у модерним технолошким и логистичким условима, а сваког дана емитује 24 часа програма.

Наш Радио увијек је имао професионалне спикере. Међу њима је и Слободанка Вујанић која својим препознатљивим гласом већ 33 године поздравља слушаоце. Посебно јој је драго признање Фонда “Бранислав Мане Шакић” за очување српског језика и његовање културе говора у електронским медијима, које је добила прошле године.

51. рођендан Радио Републике Српске обиљежио је специјалном емисијом “Заједнички талас” која је уживо емитована из Основне школе “Свети Сава” у Добоју. Овој образовној установи поклоњено је 660 књига, које су прикупљене у оквиру акције “Нама треба књига”, а посредством емисије “Разбудилник”.

Програм радија можете пратити на овом линку

Честитке запосленима у Радију Републике Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је директору сектора програма Радијa Републике Српске Драгану Пајићу и свим запосленим у овој медијској кући 51. годишњицу Радија и пожелио пуно успјеха у даљем раду.

“Захваљујући професионалном извјештавању и разноврсном програмском садржају Радио Републике Српске остаo је незаобилазан извор информисања наше јавности. Увјеран сам да ћете, и у наредном периоду, наставити са стабилним пословањем и процесом модернизације, у складу са највишим технолошким стандардима, што ће омогућити даљи развој Радија Републике Српске”, наведено је у честитки предсједника Додика.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је уредништву, новинарима и свим запосленима у Радију Републике Српске 51 годину од оснивања ове медијске куће.

“Поштујући високе стандарде професионалног радијског новинарства, више од пет деценија доприносите објективном информисању, а ваша извјештавања о политичким, културним и спортским догађањима, од немјерљивог су значаја за друштво у цјелини”, поручила је Цвијановићева у честитки.

Она је изразила наду да ће запослени у Радију Републике Српске и у наредним годинама биљежити професионалне успјехе и наставити да на медијско небо Српске доносе брзе, тачне и актуелне информације.

PODIJELI