РУКОВОДСТВО СКУПШТИНЕ ОСУДИЛО САОПШТЕЊЕ СНСД-А

0
1473

Руководство Скупштине општине Прњавор оштро је осудило саопштење СНСД-а, које, како сматрају, не одговара чињеничним изјавама.

У саопштењу руководства скупштне  се наводи, да је начелник општине Прњавор др Синиша Гатарић, са скупштинске говорнице поручио да се не смије дозволити да се лична одговорност садашњег одборника, а бившег предсједника Скупштине општине Бране Жунића, пребацује на колективну одговорност.

„Ситуација је јасна, поручио је начелник Гатарић са скупштинске говорнице, те нагласио да у посједу има више докумената, међу којима и пресуду пунцу Бране Жунића, гдје је у образложењу наведено зашто је осуђен, односно да је заједно са Браном Жунићем учествовао у нечему што се зове „злочиначка уцјена“, према њемачком закону.

„Именом и презименом су прозвани они који су чинили злочин у смислу уцјене и они који су били предмет тог криминала и злочина. С једне стране уцјењивао је господин Жунић,а са друге стране је била породица Петровић, Јошкић и Артмагић и ту нема никакве приче о колективној одговорности“, рекао је Гатарић. Начелник Гатарић је подсјетио, и на фамозно хапшење тадашњег предсједника СО Прњавор, Бране Жунића у Словенији, и његову изјаву Тужилаштву, коју је, како каже, Жунић потписао и гдје је кривично признао, те рекао да је он као полу – хрват морао то да ради, јер би у супротном био послат на прву линију фронта.

„Није вам доста господине Жунићу што сте појединце уцјењивали, и што сте од појединаца хтјели узети паре за њихову несрећу. Него сад покушавате да читав Прњавор увучете у неку општу причу и да злоупотребите и ову групу људи. Такође сам спреман овдје да прије свега Скупштина сачува дигнитет и цивилне и војне власти у том периоду и да осуди Вас, господине Жунићу као појединца, јер све ви направили то што сте направили. То је можда у Њемачкој уцјена, али овдје преношење страха на неке, који су затворени знамо да је злочин према човјечности.

И Ви ћете господине Жунићу, зато да одговарате“, рекао је Гатарић. У питању је лична одговорност Жунића, поручио је начелник и нагласио да се она не смије пребацити на колективну одговорност.

„Немам вашу пресуду господине Жунићу и зато тражим од органа БиХ, Тужилаштва БиХ, СИПЕ, Министарства унутрашњих послова и нашег Тужилаштва, да на основу ових документа и коресподенције које могу да имају са њемачким судовима и свим доказима које имају, а имам и ја неких доказа и тонских снимака, а богме и транскрипта ваших разговора.

Страхота је чути, на шта сте се спустили да уцјењујете једног оца за живот његовог дијетета које има 18 година и овдје нешто моралишете“, рекао је Гатарић током скупштинског засједања.“, наведено је у саопштењу руководства Скупштине општине Прњавор.

У саопштењу стоји да је недопустиво да се Жунићева лична одговорност и његов лични криминал пренесу на општу одговорност цивилине и војне власти током посљедњег ратног збивања, као и да се углед Прњавора наруши поступцима појединаца.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here