Савез националних мањина- РОВЕР: ОСНОВНИ ЗАДАТАК ОЧУВАЊЕ ЈЕЗИКА

0
417
ПРЊАВОР, 21. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Основни задатак Савеза националних мањина Републике Српске и његових чланица је да очувају своју културну баштину, обичаје, традицију, а посебно језик, рекао је данас у Прњавору предсједник Савеза Фрањо Ровер.
Ровер је у изјави новинарима подсјетио да у свијету постоји око 6.000 језика, а да се сваког дана по један угаси због чега му је потребно посветити посебну пажњу.
„Данас смо у Прњавору јер се овдје говори највише различитих језика националних мањина. Имали смо прилику да у двије школе данас видимо како се чува матерњи језик. Прњавор је примјер позитивне праксе како у Републици Српској, БиХ тако и региону“ , рекао је он и уједно захвалио општинском руководству на пруженој помоћи у организацији данашњег округлог стола на тему “Језик националних мањина и медији“.
Ровер који је поријеклом из сјеверног дијела Италије, а живи у Штивору каже да често у свакодневном животу користи матерњи језик и да је у Штивору у употреби један од 40 дијалеката из подручја Трентина.
„Овај дијалект је заборављен у Трентину, не говори се, а ми га љубоморно чувамо. Са поносом када се састанем са старијим особама волим да користим управо штиворски дијалект“ , рекао је Ровер новинарима.
Из Министарства просвјете и културе Републике Српске округлом столу присуствовала је Милица Котур, начелник одјељења за заштиту културног наслијеђа.
Котурова је у изјави новинарима рекла да Министарство изузетно цијени активности као што је данашњи округли сто, подржава их преко својих програма и пројеката, има континуирану сарадњу са Савезом националних мањина.
„Савез је за нас изузетно значајна организација јер окупља националне мањине које његују свој језик, традицију , културу, обичаје, а презентујући је обогаћују и нашу средину. Његовање националних обиљежја је богатство за све нас“ , нагласила је она.
Котурова каже да ресорно министарство у складу са законом даје прилику свим конститутивним народима да изучавају свој језик кроз основно образовање, док се у оквиру наставних програма изучавају и поједини језици националних мањина наводећи као примјер италијански, руски, украјински и француски језика.
Предсједник Удружења лектора Републике Српске Александра Савић рекла је у изјави новинарима да је један од начина очувања матерњег језика чување и поштовање туђих језика.
„Наше удружење годинама сарађује са националним мањинама, посебно са Пољацима, а данас је прилика да се упознамо и са језицима других националних мањина“ , рекла је Савићева.
Она је додала да у очувању језика посебну улогу имају дјеца и да би свака национална стратегија у будућности посебно требала да се усмјери на дјецу основношколског узраста.
„За почетак би требало ревидирати школске планове и програме, видјети шта дјеца уче и шта им је најтеже да савладају, шта би требало пребацити у средњу школу и какво је њихово размишљање о језику јер је он жив организам који се развија“ , појаснила је Савићева.
Данашњем округлом столу у Прњавору присуствовала је и Амела Тантара из Мисије ОСЦЕ у БиХ, која каже да је заступљеност језика националних мањина лоша и да би се по том питању требало много више урадити на нивоу цијеле БиХ.
„Морамо дозволити да људи уче, говоре, његују и чувају свој матерњи језик. У пракси смо имали неке покушаје да се језици националних мањина изучавају у школи на часовима који нису обавезни, али због низа проблема се то није материјализовало“ , каже Тантара.
Она је подсјетила да су поједине Амбасаде обезбиједиле и уџбенике и професоре, али идеја није заживјела.
„Годинама покушавамо да уведемо ромски језик у школе, у тузланском кантону то је у завршној фази. Био је покушај да се на сарајевском Универзитету оснује катедра за Ромски језик, али је остало на покушају“ , прецизирала је Тантара у изјави новинарима.
Предсједник Скупштине општине Прњавор Жељко Симић каже да је Прњавор са задовољством прихватио улогу домаћина данашње панел дискусије поводом обиљежавања Дана матерњег језика.
„У Прњавору живе припадници 13 националних мањина и зато с правом носи назив ‘Мала Европа’ , поносимо се заједничким суживотом, а општина подржава све активности удружења националних мањина“ , рекао је Симић.
Раније су представници Савеза посјетили Центар средњих школа „Иво Андрић“ и Основну школу „Бранко Ћопић“ у Прњавору гдје су одржане приредбе поводом 21. фебруара, Међународног дана матерњег језика. /крај/тс

 

PODIJELI