Самопроглашено Косово није примљено у Унеско

0
1255

Косово није примљено у Унеско пошто за пријем није добило потребну двотрећинску већину на Генералној конференцији ове организације.

Гласале су 142 чланице, за је гласало 92, против је било 50, а уздржаних је било 29. За двотрећинску већину је било неопходно 95 гласова, па су за усвајање приједлога недостајала три гласа.

Међу земљама које нису подржале пријем Косова су Бразил, Кина, Шпанија, Русија, Индија, Казахстан, Бјелорусија, Палестина, Сјеверна Кореја, Словачка, Уругвај, Венецуела, Бахреин, Индонезија…

Уздржани су, између осталих, били Босна и Херцеговина, Колумбија, Грчка, Нигерија, Перу, Пољска, Румунија, Сингапур, Тринидад и Тобаго, Тунис и Замбија.

Приједлог за пријем Косова је претходно образложен уз објашњење да није у питању гласање за признање Косова као државе или за улазак у УН, већ захтјев да се “грађанима Косова омогући приступ културним вриједностима и образовању”, као и да се “на крају подржи мисија Унеска”.

На другој страни, поновљено је да би пријем Косова у Унеско значио политизацију те организације, као и кршење међународног права.

Претходно је Генерална конференција на приједлог Србије гласала о одлагању изјашњавања о овој теми, али је тај приједлог одбијен.

Против приједлога Србије било је 89 земаља, за 59, 22 чланице Унеска су биле уздржане; а 16 није присуствовало гласању.

За приступање Косова Унеску, између осталих гласали су Белгија, Француска, Канада, Бугарска и Белизе, Ирска, Исланд, Италија, Литванија, Малезија, Пакистан, Панама, Норвешка, Нови Зеланд, Португал, Чешка, Велика Британија, Словенија, Шведска, Швајцарска, Чад, Тајланд, Турска, Авганистан, Албанија, Њемачка, Андора…

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here