Сезона одмора: Шта се (не) смије пренијети преко границе? (ВИДЕО)

0
876

Разлика у цијени хране разлог је због којег многи на љетовање носе седмичну залиху хране, заборављајући при том на цијели списак намирница које се не смију наћи у коферима.

 

Туристичка сезона је почела, а с њом и појачане контроле на граничним прелазима.

Храна која садржи месо, млијеко и млијечне прерађевине ни у минималним количинама не смије преко границе. Заборавите чак и на сендвиче са шунком, сиром и намазима, јер би, због строге процедуре могли дуго бити задржани на царини.

Правила у вези са преношењем хране преко границе су иста, било да путници одлазе у Грчку, Хрватску или Црну Гору, туристичка одредишта која се посљедњих година највише траже.

– Оно што је строго забрањено, јер су сад пооштрене контроле на границама, посебно у Хрватској и Грчкој, строго је забрањено уношење меса, млијека и млијечних производа. Наравно да ту изузетак чини храна за бебе, воће, поврће, кондиторски производи. Значи, то се и даље смије пренијети преко границе, каже Маја Лакић из агенције “Себастијан”.

У разумним количинама могуће је унијети хљеб, неке врсте колача, кекс, чоколаду, као и свјеже воће и поврће, у количини до пет килограма. Ограничен је и унос алкохолних и безалкохолних пића.

– Постоје правила да је дозвољено један литар алкохолног пића и још један литар алкохолног пића са мањим удјелом алкохола испод 22 одсто. Оно што је рецимо разлика, то је за унос цигарета, истиче Лакићева.

Храна и цигарете нису једине које подлијежу ограничењима при преласку границе. Ограничена је и количина новца која се износи ван Босне и Херцеговине.

– Уколико било ко износи новац из БиХ, у вриједности до 5000 КМ се може изнијети новца у готовини без пријављивања и без доказа о било каквом поријеклу. С друге стране, додатних 5000 марака се може изнијети ван, уз доказ да је тај новац дигнут са рачуна у банци, истакао је Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ.

За износе веће од 10.000 марака потребно је одобрење ентитетског министарства финансија. Поред ове потврде, путници који одмор проводе у иностранству, не би требало да забораве на још једну веома важну потврду – такозвани двојезични образац. Ова потврда служи као доказ да су здравствено осигурани у земљама са којима БиХ има потписан споразум о социјалном осигурању.

– Ако имамо образац, услуге се не плаћају осим уколико није предвиђена нека доплата као и за домаће осигуранике када је ријеч, рецимо, о партиципацији, поручио је Борис Међедовић, руководилац Службе за инострано здравствено осигурање ФЗО.

Ако желите да вам годишњи одмор почне без главобоље, добро се информишите шта се смије наћи у вашем пртљагу! Ипак, чини се да бх.грађани, посљедњих година, много пажљивије пакују кофере, тако да је неугодних изненађења на границама све мање.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here