Смањење акциза на гориво немогућа мисија

0
871

Сарајево – Већина посланика у Представничком дому БиХ радо би подржала приједлог Независног блока да се смањи акциза за гориво 15 фенинга по литру и да се ограниче марже дистрибутерима нафте и нафтних деривата, али је то немогућа мисија због слободног формирања цијена на тржишту и Закона о акцизама.

Независни блок очекује да се ово законско рјешење 20. јуна нађе на сједници овог дома након што га размотри Комисија за финансије и буџет.

Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дому БиХ, каже да свој став о том приједлогу морају рећи надлежне институције.

“Нове политичке партије гледају да на сваки начин ‘уберу’ неки поен код грађана пред изборе, тако да они немају никакву одговорност за своје приједлоге. Не могу ништа рећи о томе док не видим приједлог”, казала је Мајкићева.

Њен колега из СББ-а Мирсад Исаковић каже да је немогуће провести такав приједлог из простог разлога што се БиХ потписујући Споразум о стабилизацији и придруживању ЕУ обавезала на слободну трговину и слободно формирање цијена.

“Постоји слободно тржиште и не можете некоме ограничити маржу. Износ од 15 фенинга је износ од цестарина. Поскупљење горива када је нови закон ступио на снагу требало је да иде за 18 фенинга, 15 фенинга цестарина и три фенинга ПДВ-а, тако да је цијена по литру горива требало да износи 2,06 КМ. То је била цијена коју је требало да гарантује држава. Међутим, слободно је формирање цијена, сами дистрибутери повећали су додатно цијену, па су онда поскупјели још једном, па још једном и сада је то више од 40 фенинга по литру”, рекао је Исаковић. Тврди да није могуће смањити акцизу, јер постоји Закон о акцизама.

“Требало би да држава интервенише својим алатима, својим мјерама, а те мјере су робне резерве”, каже Исаковић.

Посланик ДФ-а Дамир Бећировић каже да ова странка подржава ову иницијативу која се била појавила и раније, али да је немогуће ограничити маржу.

“Слободно је тржиште и слободно формирање цијена, а та област и није на нивоу државе. Једина могућност је да држава смањи своје намете”, казао је Бећировић и додао да ће они свакако подржати приједлог, али неће бити могуће да се проведе.

Саша Магазиновић из СДП-а истиче да је било шта што представља континуитет њихове борбе против увођења акциза прихватљиво, али да ће се о приједлогу опредијелити кад га виде.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here