Спасовдан- Крсна слава И. Сарајева, Бањалуке, Невесиња и Београда

0
1284
Данас је Спасовдан – крсна слава Источног Сарајева, Бањалуке, Невесиња и Београда.
 У Цркви Св. Ђорђа у Источном Новом Сарајеву биће служена лутургија, положени вијенци на Централни споменик палим борцима, а улицама општине проћи ће свечана литија.

Синоћ је одржана свечана академија, а повеља општине уручена је предсједнику Републике Милораду Додику због заслуга у развоју ове локалне заједнице.

У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци биће служена света архијерејска литургија, а потом ће кренути литија око храма.

Спасовдан је један од десет празника који је посвећен Исусу Христу и увијек се слави четвртком.

Према хришћанском вјеровању, Христос је васкрсењем показао да је јачи од смрти и 40 дана касније његови су се ученици налазили за трпезом.

Тог дана им се Христос поново јавио и рекао: “Идите по свему свијету и проповиједајте Јеванђеље сваком створењу. Ко повјерује и крсти се, биће спасен, а ко не повјерује биће осуђен”.

Да би у томе успјели, Христос им је обећао Духа утјешитеља и заповједио да до силаска Духа Светога не излазе из Јерусалима. Тако су могли пренијети Христову вјеру у свијет и тиме људе спасавати у вјери – одатле назив Спасовдан.

Подигнутих руку Христос је ученике и благословио након чега се почео узносити на небо, чиме се, завршивши дјело спасења, вратио Богу на небесима.

На вечерњој служби, која се служи у сриједу уочи Вазнесења, врши се у складу са црквеним типиком, такозвано оданије Пасхе, нека врста опраштања са Васкрсом.

Спасовдан је слава манастира Високи Дечани, Београда, Бањалуке, Невесиња и Источног Новог Сарајева.

Колики је значај Спасовдана говори податак да је најстарији историјско-правни документ српске средњовјековне државе – Душанов законик обнародован баш на Спасовдан 1349. године.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here