Струја у Српској поскупљује 12 одсто

0
1693

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске донијела је на сједници одлуку да ће покренути тарифни поступак за промјену цијене електричне енергије.

Јеленa Пртило, потпарол Регулаторне комисије РС каже да је примљено 18 захтјева од 10 зависних предузећа из састава Електропривреде РС, а јавне расправе трајаће од 2. до 14. априла, с обзиром на процедуру не би требало да буде промјене цијене електричне енергије до краја маја.

“Сва предузећа су доставила различите захјеве за повећања, а Регулаторна комисија ће донијети коначну одлуку о постотку повећања. Прелиминарна анализа достављених захтјева за јавно снабдјевање показује да просјечно повећање за купце који имају могућност да се снабдијевају код јавног снабдјевача, а то су мали купци и из категорије домаћинства износи 10,65 одсто, односно за домаћинства 9,1 посто при чему није узето у обзир укидање унакрсних субвенција између категорија потрошње домаћинства и друге и треће тарифне групе остале потрошње – навела је Пртило.

Када је ријеч о осталим купцима, за које тарифне ставове не утврђује Регулаторна комисија, предложено повећање је 19 одсто. Колико ће струја поскупјети, биће познато након завршених јавних расправа, које су заказане за прву половину априла.

“Дакле, прелиминарна анализа показује да би за све купце просјечно повећање, износило отприлике дванаест одсто”, каже Јелена Пртило, портпаролка Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске. /RTRS/

PODIJELI