То је БиХ: Хитна помоћ се склања возилима под пратњом (ВИДЕО)

0
3178

Посланици СДС-а и ХДЗ-а БиХ, на посљедњој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ били су уздржани приликом гласања о измјенама Закона о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, којима се ватрогасним возилима и возилима Хитне помоћи даје предност у саобраћају у односу на возила под пратњом.

Тиме су показали не само да не постоји парламентарна већина већ да су им пречи функционери који се возе под пратњом него болесни и угрожени грађани. СНСД сједницама и даље не присуствује.

Дугогодишњи возач амбулантих кола Драгослав Солдат нема дилему да возила Хитне помоћи и Ватрогасци треба да имају предност у односу на возила под пратњом. Недопустиво је, каже, да се од затамњених возила под пратњом склања у страну док вози болесне и повријеђене пацијенте.

Само у БиХ још од 2005. законом је регулисано да возила политичара под ротацијом имају право првенства у саобраћају над колима Хитне помоћи и Ватрогасцима. Покушај исправљања те аномалије није добио подршку посланика из Републике Српске, који су дио парламентарне већине у бх. парламанту, осим Садика Ахметовића и Јована Вуковљака који су подржали те измјене.

“Јасно је да возила Хитне опомоћи и ватргосаци требају да уимају прво првенства над возилима по пратњом”, каже Дамир Арнаут посланик у Представничком дому ПС БиХ (СББ БиХ).

Бесмисленост одредбе Закона која у саобраћају даје предност политичарима у затамњеним возилима у односу на Хитну помоћ најбоље илуструје примјер бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговић, чије је службено возило користила његова жена Себија, директорка КЦ у Сарајеву.

“Према садашњем закону, господин Изетбеговић има предност у односу на госпођу Себију, а ако би биле прихваћене измјене овог закона онда би госпођа Себија имала предност у односу на господина Бакира”, иронично је представио Саша Магазиновић,  посланик у Представничком дому ПС БиХ (СДП БиХ).

Одбијањем да промијени спорне одредбе у Закону, ПС БиХ возачима Хитне помоћи и ватрогасцима шаље поруку да се склањају у страну ако им у сусрет иду возила под пратњом, без обзира на то да ли возе унесрећене којима сваки минут или секунда значе живот.

Ако то не ураде, а дође рецимо до удеса, они ће бити криви јер им закон не даје предност на улици.

PODIJELI