Усорац: Забранити увоз из Хрватске ако се не ријеши проблем извоза млијека

0
1697

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске Владимир Усорац сматра да би требало забранити увоз млијека, млијечних и свих пољопривредних производа из Хрватске и најављује да ће пољопривредници блокирати границу с том земљом ако за пет дана не буде ријешен проблем извоза млијека и млијечних производа из БиХ у ЕУ.

Усорац је рекао да је Удружење пољопривредних произвођача Српске послало писмо Министарству спољне трговине и економских односа БиХ и Канцеларији за ветеринарство БиХ са овим захтјевом, који је, како каже, званичан став удружења пољопривредника из БиХ.

“У противном, пољопривредници ће изаћи на границе и затворити их за све хрватске производе и за хрватске представнике који су одговорни за овакво понашање и стварање дипломатског, политичког и сусједског скандала”, рекао је Усорац.

Он истиче да се Свјетска трговинска организација заснива на поштеној трговини, али да није поштен став Хрватске, која је уложила жалбу на извоз млијека из БиХ, чиме је блокирана могућност произвођачима из БиХ да своје производе пласирају на европско тржиште.

“Неко једном мора да каже Хрватској да није држава изнад БиХ, него сусједна држава и да је ми уважавамо онолико колико она нас уважава”, рекао је Усорац и подсјетио да је БиХ прије уласка Хрватске у ЕУ била највећи извозник млијека и млијечних производа у ту земљу.

Он је навео да Хрватска овим покушава да заштити своје тржиште, јер не може да га заштити од производа из ЕУ, а то чини на нелојалан и некоректан начин, односно покушава да искористи свој положај у ЕУ да нанесе штету другом ради своје добробити.

“Да ли знају ти људи колико су нас понизили и колике су нам трошкове изазвали за годину и по дана када су се и мљекари и мљекаре припремали да би испунили строге критеријуме за извоз на европско тржиште? Не знам шта су написали у жалби, осим да је наше млијеко бијело, а требало би да буде плаво да би било у Хрватској или ЕУ”, каже Усорац.

Он каже да је ријеч о политичком скандалу и понижењу БиХ.

“Ми се годину и по дана спремамо за извоз млијека и када смо добили све папире и дозволе рјешење Европске комисије је вриједило неколико часова”, рекао је Усорац.

Он сматра да ће суспензија процедуре за укључивање на нову листу произвођача млијека и млијечних производа коју је доставила БиХ повући за собом и друге ствари.

“Ако овај проблем не буде ријешен и ако изађемо на границу, захтијеваћемо од власти БиХ повлачење амбасадора из Хрватске на консултације”, рекао је Усорац и додао да је најбоље да проблем буде ријешен у року од пет дана да се ситауција не би компликовала. /RTRS/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here