У поводу обиљежавања 8. априла, Свјетског дана Рома, предсједник Скупштине општине Прњавор, Жељко Симић примио је делегацију ромских удружења која дјелују на подручју општине Прњавор.

0
1111

У поводу обиљежавања 8. априла, Свјетског дана Рома, предсједник Скупштине општине Прњавор, Жељко Симић примио је делегацију ромских удружења која дјелују на подручју општине Прњавор. На састанку се разговарало о положају ове националне мањине, као и условима живота са посебним нагласком  на област образовања, здравља, запошљавања и економског оснаживања ромске популације.

Представници ромских удружења указали су на проблеме са којима се сусрећу приликом запошљавања, образовања, изазивши очекивање да ће имати пуну подршку представника општинске власти у провођењу активности на унапређењу положаја Рома на подручју општине Прњавор. Ромска национална мањина представља најугоженију мањинску групу, која се суочава са тешким животним условима и локална власт посебну пажњу посвећује припадницима ове националне мањине.

Општина Прњавор је једина општина у Републици Српској/Босни и Херцеговини, па и шире која је стамбено збринула све ромске породице. Пројекат стамбеног збрињавања ромских породица проводио се у двије фазе. У реализацији овог пројекта Општина Прњавор је учествовала са 20 одсто потребних средстава, док је Министарство за људска права и избјеглице БиХ, “Каритас” Швајцарска и Влада Лихтенштајна учествовала са средствима у износу 460.000 КМ.

Свјетски дан Рома, обиљежава се 8. априла у част првог Свјетског конгреса Рома одржаног од 8. до 12. априла 1971. године у Лондону, једног од најважнијих догађаја у историји Рома. На том конгресу усвојене су одлуке о ромској застави и службеној химни. Први конгрес Рома у Лондону резултирао је и проглашењем службеног ромског језика, као и прихватањем службеног назива ˝Ром˝, што на ромском језику значи човјек.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here