У Српској нема више пензионера него запослених

0
2822

Директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић рекао је да у Српској нема више пензионера од запослених, наводећи да је њихов однос 1,13 према један у корист радника.

Милић је рекао да, према његовим подацима, у Републици Српској има 249.000 пензионера, док је у Пореској управи на осигурање пријављено 280.000 осигураника.

– Свакако да то није добро, јер од тих 280.000, за 23.000 у прошлој години није плаћен допринос ни за један мјесец – рекао је Милић.

Он је додао да укупан дуг за доприносе износи око 400 милиона КМ, при чему је дуг здравствених установа 70 милиона КМ, док се дуг општина и предузећа у њиховом власништву попео на готово 10 милиона.

– Влада је одлучна да се не смије каснити с исплатом пензија, омогућила ју је у складу са Законом о кредитном задужењу и Законом о пензијском и инвалидском осигурању и принуђени смо да се задужујемо да не би било кашњења – рекао је Милић, наводећи да повећање пензија неће утицати на редовност исплате и да се неће дозволити њихово кашњење.

Према његовим ријечима, Фонд тренутно у раду има 5.500 неријешених захтјева за пензионисање, а ниједан се не рјешава дуже од 40 дана. Изразио је задовољство структуром корисника права на пензију, наводећи да је у септембру прошле године први пут било више од 50 одсто корисника старосне пензије, док је присутно смањење броја корисника инвалидске и породичне пензије.

Говорећи о проблемима с Федералним заводом ПИО/МИО, Милић је рекао да су његова дуговања према Фонду Српске око 900 милиона КМ, јер 19.000 корисника који су то право стекли у ФБиХ не могу да га користе, што Српску годишње кошта око 85 милиона КМ. Подсјетио је да ФБиХ и даље не спроводи пресуду Европског суда за људска права у предмету “Шекеровић и остали против БиХ”. rtrs

PODIJELI