Штрпци- Виљамовка у пуној снази

0
4190

 

Прољеће нам већ куца на врата,  а самим тим ће и предјели штрбачких њива и воћњака ускоро попримити много љепши изглед, када крене вегетација и природа се окити зеленилом и цвјетним декором. Посебну драж на овом сеоском подручју у цијелом амбијенту дају воћњаци, којих додуше, нема много, али полако заузимају своје мјесто у пољопривредним дјелатностима мјештана овог села. Неколико штрбачана се прије пар година одлучило на узгој једне веома цијењене сорте крушке-виљамовке. Домаћини који су били спремни на улагања, тиме су оплеменили своје оранице висококвалитетним стаблима крушке, од које се прави једна од најквалитетнијих „веселих капљица“…

Узгојем крушке виљамовке на парцели од десет дунума прије шест година почео се бавити и Јовица Козаревић из Штрбаца. Након опсежне припреме земљишта, засадио је 1.200 садница крушке. Осим виљамовке, која је најбројнија, засађени су и такозвани опрашивачи -конферанс, санта марија и фетел. Овај млади приватни предузетник, опредијелио се да поред посла у угоститељској дјелатности, оформи воћњак виљамовке, вођен добрим искуствима других произвођача. На самом почетку се одлучио да испоштује савјете стручњака и да уради све по препорукама , за што је, каже, било потребно много улагања и труда да би род био квалитетан.

DSCN0454На слици: Власник воћњака виљамовке, Јовица Козаревић

-Воћњак треба стално да се одржава и у њему има послатоком читаве године. Управо смо завршили зимску резидбу, а након тога слиједи фрезање, засипање ђубривом, кошење и тако даље. Водим рачуна да испоштујем све стручне савјете како би род крушке био што бољи. Постоје неки послови око воћњака које обавља стручњак за ту област, а пуно послова урадим и сам у току сезоне јер сам већ доста научио о одржавању воћњака.

DSCN0450

Лоше временске прилике преполовиле су прошлогодишњи принос рода крушке, па је на десет дунума убрано 13 тона, што је дупло мање у односу на годину раније, када је род овог воћа био 25 тона. Козаревић подсјећа да је лед прошле године тукао у два наврата, што се негативно одразило и на сам квалитет рода.

DSCN0459 - Copy

-Било је јако мало плодова прве класе због леда. Раније је било проблема и са пласманом, али срећом прошле године имали смо тржиште, мада је откупна цијена била веома ниска. Тешко се могу поклопити сви трошкови и улагања на крају што дјелује веома дестимулативно на воћаре-истакао је наш саговорник.

Пуну родност виљамовка даје након пет, шест година, а уколико буду боље временске прилике, ове године на плантажи крушке очекује се веома добар принос.

DSCN0449 - Copy - Copy

Уз примјену најсавременијих агротехничких мјера, система наводњавања  „кап по кап“ и свега што је до човека у обрађивању воћњака, Козаревић размишља да постави и противградну мрежу, како би заштита воћњака од временских непогода била комплетна.

-Највећи проблем је што се постављањем тих мрежа губи на свјетлости, а собзиром да су године све више кишне и сунчаних дана је ионако премало за зрење, незнам колико је то добро рјешење-

Што се тиче пласмана рода крушке, дио се издваја за индустрију, а остатак се предаје у хладњачу и за производњу ракије.

-Прошле године сам највише рода пласирао у хладњаче, јер се радило о другој класи, а остало сам испекао ракију коју продајем за 20 КМ по литру, јер се користи скупа техника за њено добијање и немогу је дати по нижој цијени, али за то увијек има купаца- каже кроз шалу наш саговорник.

Када дође вријеме берби, од половине до краја августа, на имању Козаревића неколико дана траје радна акција, а иако у том периоду  веома често буду високе температуре, у радној атмосфери не недостаје ни шале и дружења.

-Дневница је добра, али зна бити тешко наћи раднике. Углавном, посао се обави на вријеме и до сада нисам имао неких већих проблема што се тиче брања-

Иако је због великих улагања тешко наћи рачуницу, Козаревић се нада да воћарство на овим предјелима има будућност .

-Тешко је бити у плусу и зато не планирам проширивање воћњака, иако сам раније размишљао о томе. Мислим да би и општинске институције требале више пажње да посвете воћарима, нарочито када се деси година као прошла, када лед причини огромну штету-

Каква ће ова година за воћаре бити што се тиче временских услова, остаје да се види, али ми се ипак надамо да ће крушке на имању Козаревића добро родити и да ће у догледном времену још много празних парцела у Штрпцима, нарочито оних напуштених, замијенити воћњаци виљамовке, или неке друге сорте воћа…

Плодови које сви воле

Када виљамовке  крушке сазрију, многе домаћице из комшилика од њих праве укусне џемове, компоте, сокове и друге посластице, док је домаћинима занимљивији период печења ракије, када се у домаћинству Козаревића обавезно организује дружење, како би се дочекала и испробала прва “весела капљица”. Маријан Попадић.

PODIJELI