ЂУМИЋ: НЕ СТИДИМО СЕ СВОГ РАТНОГ ПУТА

0
364

Предсједник градске Борачке организације Прњавор Перица Ђумић рекао је данас на Вучијаку да су борци из Прњавора у протеклом одбрамбено – отаџбинском рату као припадници бројних јединица прошли сва ратишта, проносили славу свог града и ни због чега се не стиде свог ратног пута.

 

 

Ђумић је поводом обиљежавања Дана Борачке организације Републике Српске и Дана бораца одбрамбено – отаџбинског рата Српске истакао  да су све јединице из Прњавора за учешће у борбеним дејствима и исказану храброст одликоване високим војним признањима.

„Данас ћемо посјетити гробна мјеста свих погинулих и умрлих ратних команданата из Прњавора. На себе смо узели обавезу да посјетимо и гробна мјеста свих погинулих бораца који немају својих сродника, а то ћемо радити и убудуће“ , рекао је Ђумић у изјави новинарима након што је присуствовао парастосу и полагању вијенаца у Спомен – храму на Вучијаку.

Он је напоменуо да се Борачка организација у Прњавору наставља залагати за побољшање положаја борачких категорија и да су од почетка године до данас посјетили 45 социјално угрожених породица или појединаца и уручили им прехрамбено – хигијенске пакете или новчану помоћ.

„Велико хвала градоначелнику Дарку Томашу на одлуци да градска управа сину погинулог борца Славиши Благојевићу сноси трошкове лијечења у иностранству, што је још један од видова добре сарадње између града и Борачке организације“ , рекао је Ђумић.

Горан Шарчевић из Кремне имао је 24 године када је рат почео, а на ратишту је провео 44 мјесеца. Данас, три деценије послије окончања сукоба, каже да човјек у таквим моментима не размишља о могућим посљедицама већ се руководи заједничким циљем и идејом.

„Сплетом околности учествовао сам у зони борбених дејстава Херцеговачког корпуса. Били смо генерација која је доведена у позицију да се мора борити за спас и очување свог народа како нам се не би поновила историја. Народ смо који не тражи ништа што је туђе, само желимо мир и слободу“ , каже Шарчевић.

Он је додао да сваке године, на данашњи дан, долази на Вучијак како би исказао неизмјерно поштовање према свима који су своје кости уградили у темеље Републике Српске и поручио новим генерацијама да уложе максималне напоре да више никада не буде рата.

Један од команданата јединице „Вукови с Вучијака“ Миро Шикарац рекао је у изјави новинарима да је обиљежавање Дана борца прилика да се некадашњи саборци присјете ратних дана, а посебно српских јунака који су положили живот за слободу српског народа на овим просторима.

Он је изразио очекивање да ће надлежне институције изнаћи рјешења за побољшање социјалног и материјалног  положаја породица погинулих бораца, посебно мајки које су у рату изгубиле своје синове,  положаја ратних војних инвалида, али и бораца и да ће се овим категоријама посветити више пажње.

У Спомен – храму на Вучијаку парастосу за 626 погинулих бораца из Прњавора и полагању вијенаца код спомен – плоче данас је присуствовао и предсједник Скупштине града Жељко Симић.

„Наша обавеза је да одамо почаст најхрабријим борцима Војске Републике Српске који су највредније што су имали, живот,  дали за стварање Републике Српске и спас српског народа“ , рекао је он.

Симић је поновио да је Прњавор у стварању и очувању Републике Српске,  тим посебним временима за српски народ на овим просторима,   дао велики допринос, као и да градска управа у мирнодопским условима има одличну сарадњу са свим организацијама и удружењима проистеклим из отаџбинског рата и да ће град увијек бити уз њих.

Делегације Борачке организације Прњавор данас су положиле цвијеће на гробна мјеста погинулих и умрлих ратних команданата у Кремни, Осретку, Горњим Смртићима, Великој Илови, Прњавору, Поточанима и Шерег Илови.  /тс/

PODIJELI