Јока Миловановић, мајка три погинула борца, ускоро добија кућу (ВИДЕО)

0
989
Јока Миловановић (83) из Миросаваца код Лопара, мајка три погинула борца ВРС, добиће нови кров над главом. Изградњу куће, површине 42 метра квадратна, финансираће кабинет предсједника Републике Српске Милорада Додика, а инфраструктуру ће обезбиједити Општина.

Већ су изграђени темељи. Стигао је и грађевински материјал из донација. Кућа би требало да буде озидана за три дана, а усељена крајем децембра.

Како одмичу радови – мајци хероини, Јоки Миловановић, терет пада са срца. У гарсоњеру, коју је прије девет година добила на трећем спрату, не може да се попне јер је гуши астма и издају ноге, па живи у трошној, неусловној кући без воде у којој је отхранила десеторо дјеце. Од Дома здравља, апотеке и продавнице дијели је седам километара.

“Сада ћу бити ближе и доктору, комшијама и трговини”, рекла је мајка Јока.

Новом дому радује се и Јокина унука која се стара о њој.

“Захвални смо предсједнику Милораду Додику, а захваљујемо се и општини”, рекла је унука Дијана Ђокић.

Од седморице браће Миловановић, рат су преживјела четворица. Драго им је што њихова браћа нису заборављена и што ће њихова мајка добити дуго жељену кућу.

Прво што ће Јока унијети у нови дом, поред иконе свеца заштитника, јесу фотографије непрежаљених синова.Трипун и Миодраг погинули су заједно на мајевичком ратишту 1992. године, а Ђојо три године касније код Мркоњић Града. За његовим посмртним остацима трагало се пола године.

Јока је један од актера документарног филма ”Дјеца ” у продукцији РТРС-а. Обећање којој је на пројекцији филма дао предсједник Милорад Додик да ће бити трајно стамбено збринута убрзо ће бити реализовано.

Миладин Драгичевић, савјетник предсједника Републике Српске је рекао да је већ  изабран извођач радова по динамици градње и већ послије 20. децембра могли би да уручимо кључеве нашој мајци Јоки која је имала тежак губитак у рату.

“Општина Лопаре ће код изградње стамбене једнице за Јоку Миловановић обезбиједити грађевинско земљиште и све дозволе и прикључке”, рекао је начелник Одјељења за општу управу општине Лопаре, Цвико Рикић.

Јока годинама оплакује злу судбину. Сваки помен на изгубљену дјецу со је на живу рану која не зацјељује. У новом дому ће,међутим, смирити бар једну бригу- збринуће , каже, унуку коју је отхранила, а сада даноноћно бдије над њом.

На подручју општине Лопаре живе 253 породице погинулих бораца и 230 ратна војна инвалида. Влада Српске финанисрала је изградњу 10 станова, а 25 породица трајно је збринуто додјелом неповратних новчаних средстава. Новим програмом биће збринуто и преосталих 50-ак породица из ових категорија. /rtrs/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here