Јovanović: Srpskoj se ničim ne može uskratiti pravo na samoopredjeljenje

0
300

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SRЈ Živadin Јovanović poručio je da se može na razne načine osporavati, pa čak i silom sprečavati, ali da se srpskom narodu u Republici Srpskoj ničim ne može uskratiti principijelno pravo na samoopredjeljenje.

Јovanović je naglasio da nije ispravno povezivati prava Republike Srpske i Kosova i Metohije jer “srpskom narodu u Republici Srpskoj, nezavisno od svega, pa i od statusa Kosova i Metohije, pripada neotuđivo pravo na samoopredeljenje i to im pravo niko ne može oduzeti”.

On je ukazao da je Marti Ahtisari u knjizi “Misija u Beogradu” napisao: “Ne smijemo podržavati otcjepljenje kosovskih Albanaca od Srbije, jer će onda, prirodno, Srbi iz BiH tražiti prisajedinjenje Srbiji”.

– To je pragmatično iz ugla politike, ali mi se na Kosovu i Metohiji moramo zalagati za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244, našim Ustavom i međunarodnim pravom i to je nezavisno od svakog drugog pitanja – rekao je Јovanović za “Politiku”.

Јovanović je poručio da Zapad može da razmišlja o trgovini ili trampi, ali da Beograd ne bi smio to da prihvati.

On je naglasio da ne zna da li su Amerikanci sredinom devedesetih godina prošlog vijeka bili blizu ideje da srpskom narodu u Republici Srpskoj priznaju pravo na nezavisnost i prisejedinjenje Srbiji, ali da tadašnje jugoslovensko rukovodstvo to jeste tražilo.

– Pozicija politike ondašnjeg rukovodstva i svih koji su učestovali u pregovorima je bila da, kao i drugi narodi, kada je krenulo razbijanje Јugoslavije, i srpski narod ostvari pravo na samoopredjeljenje. Bilo je tu otpora, jer je Јugoslavija razbijena da bi se razbila kompaktnost srpskog naroda – ukazao je Јovanović.

Јovanović je naglasio da su na tome posebno bili angažovani Nijemci i Britanci.

– Ista ta Njemačka, kojoj se sa pravom spočitava da sada naoružava kosovske Albance, sjetimo se da je početkom devedesetih godina tajno naoružavala Hrvatsku – rekao je Јovanović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je izjavio da će predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću napisati stav Srpske o tome da je “nemoguće razgovarati o eventualnom odvajanju Kosova ili nekom posebnom statusu, a da se u tome ne razgovara i o nekom posebnom statusu Republike Srpske”.

/Srna/

PODIJELI