Вечерас почиње Европско фудбалско првенство у Француској (ВИДЕО)

0
2552

Шампионат Европе у фудбалу, 15. по реду, почиње данас у Француској, на стадиону Сен Дени у предграђу Париза, утакмицом између селекције домаћина и Румуније.

Први пут 24 тима бориће се за шампионски трофеј, умјесто досадашњих 16, а упркос проширењу учесника, на финалном турниру по четврти пут узастопно неће бити Србије, прецизније од 2000. године када је Србија као дио заједнице СРЈ уцествовала у Белгији и Холандији и елиминисана у четвртфиналу.

Али, зато су шансу искористили неки други, па ће се први пут у историји на великој сцени наћи Албанија, Исланд, и Северна Ирска, Аустрија и Украјина први пут након што су по једном били домаћини, док се Мађари враћају на велику сцену послије 44 године.

Ипак, неће баш проћи потпуно без Срба, пошто ће правду дијелити најбољи српски судија Милорад Мажић са својим помоћницима Милорадом Ристићем, Далибором Ђурђевићем, Данилом Грујићем и Ненадом Ђокићем.

Титулу брани Шпанија, која је прије четири године била убједљива у Пољској и Украјини, а прогнозе кажу да је тим Висентеа Дел Боске и даље један од највећих кандидата за прво мјесто, али тек иза шампиона свијета Њемачке и Француске, која се нада да би могла да репризира 1984. и 1998. годину када је као домаћин постала првак Европе и свијета.

Управо три поменута тима имају и највише трофеја, Шпанци и Нијемци по три, а Француска два. По једном најбољи на Старом контниненту били су Италија, Чешка, Холандија, Данска и некадашњи Совјетски савез.

Наравно, никако не би требало отписати Италију, без обзира што нема звезде у тиму као претходних година, док би изенађење турнира могли да буду Белгија или Португалија предвођена Кристијаном Роналдом.

Утакмице ће се играти на 10 стадиона, званично у 10 градова, пошто се “Парк принчева” води као Париз, а стадиона “Француска” као Сен Дени, мада је у питању предграђе главног града. Играће се још у Марсељу, Лиону, Лилу, Бордоу, Ници, Сен Етјену, Лансу и Тулузу.

Нажалост, најава за ЕУРО има и своју нефудбалску причу, с обзиром на опасност од тероризма која “виси као мач” изнад главе организаторима и њиховим гостима послије прошлогодишњих терористичких напада у Паризу.

Ипак, француске власти и полиција увјеравају да ће све проћи у најбољем реду и да ће сви учесници континенатлног спектакла бити безбједни. Како је најављено, турнир ће обезбијеђивати 90.000 људи, од чега 77.000 полицијских и паравојних јединица, као и 13.000 приватног обезбјеђења.

Распоред:

Група А: Француска, Румунија, Швајцарска, Албанија.

Група Б: Енглеска, Русија, Велс, Словацка.

Група Ц: Њемачка, Украјина, Пољска, Северна Ирска.

Група Д: Шпанија, Чешка, Турска, Хрватска.

Група Е: Белгија, Италија, Република Ирска, Шведска.

Група Ф: Португалија, Исланд, Аустрија, Мађарска.

Пласман у осмину финала обезбиједиће по двије првопласиране селекције из сваке групе и још четири најбоље трећепласиране.

Финале се игра 10.јула, такође на стадиону Француска у Сен Денију.

PODIJELI