Владе Српске и Србије усвојиле Приједлоге закона о српском језику и ћирилици (ВИДЕО)

0
616

Увелико трају припреме за 15. септембар – Дан српског јединства, слободе и националне заставе! Централна манифестација биће одржана код споменика Стефану Немањи у Београду, а на којој ће се обратити предсједник Србије, Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и патријарх српски Порфирије.

На заједнички празник Републике Српске и Србије, биће усвојен и закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма. Прије него што га одобре два парламента, учиниле су то данас двије Владе.

Систем заштите, очучања и начин коришћења ћирилице и језика српског народа – управо то уређује Приједлог закона који је Влада одобрила.

Огласи о снижењима, распродајама, попустима, чак и о називима фирми, ускоро би могли да буду исписани на ћирилици. Влада је усвојила Приједлог закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма, који предвиђа олакшице за све привреднике који информације о свом бизнису буду комуницирали управо на ћирилици.

Олакшице за привреднике који буду употребљавали ћирилицу не значе и забрану латинице онима који је употребаљавају.

Приједлог закона дефинише и начин друштвене бриге о заштити и очувању језика и ћирилице, као и Савјет за стандардизацију језика српског народа и ћириличног писма који ће функционисати као тијело управног и инспекцијског надзора.

– Доношење овог закона обезбјеђује заштиту и очување језика српског народа и ћириличког писма као нематеријалног културног насљеђа и осигурава преношење будућим генерацијама у изворном облику. Такође, осигурава ширење сазнања о вриједностима и значају језика српског народа и ћириличког писма – саопштено је из Владе Српске.

На доношење закона дуго су чекали лингвисти. Кажу, иницијатива је постојала још 2004. године, потом и 2017. Садржај у сваком случају оцјењују као доба. Чланови одбора за стандардизацију српског језика, ипак су доставили приједлоге допуна уочи коначног усвајања текста.

– Кажем у основи закона је ипак мишљење струке, што је за похвалу и да не будем малициозан, помало је то за нас изненађење – истакао је члан Одбора за стандардизацију српског језика Слободан Реметић.

Овим законом, сматрају лингвисти, и Повеља о српском културном простору, коју су потписала ресорна министарства у Сремским Карловцима у марту 2019. године, почиње да добија пуни смисао.

– Овако испада да никоме није важно какав се језик употребљава и на телевизији, у новинама, скупштинама, локалној самоуправи, какав језик видимо и читамо на улчици, на излозима, које писмо – навео је предсједник Одбора за стандардизацију српског језика Срето Танасић.

Законом, који би и у Бањалуци и у Београду требао да буде усвојен 15. септемра на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, између осталог предвиђено је и да све републичке институције, јавна предузећа и привредна друштва са већинским јавним капиталом, као и удружења, у свом раду убудуће употребљавају српски језик и ћирилицу.

PODIJELI