Додик и Полтавченко о проширењу сарадње; Касније састанак са Путином (ФОТО)

0
1143

Предсједник Српске Милорад Додик борави у Санкт Петербургу, гдје би данас требало да се састане са руским предсједником Владимиром Путином. Додик се данас састао са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком. Предсједник Српске позвао је Полтавченка да дође у Бањалуку на политичко – привредни скуп који би се требао одржати у септембру.

Разговарали су о потреби за набавком лијекова и медицинске опреме из Санктпетербуршке фабрике “Биокад”, чији су производи јефтинији и за 25 одсто, те о наставку договора за ремонт хеликоптера у Заводу “Орао”.

“Са Србијом разговарамо да власнички уђе у предузеће ‘Орао’, да би обезбиједили континуитет, јер је то специфична производња и без унапријед осигураних послова немогуће је ићи на тржиште, поготово имајући у виду да су раније интервенционистичке снаге у БуХ девастирале и девалвирале сав ‘Орао’ као једну референтну кућу у својој области”, додао је Додик.

Он је нагласио да су на састанку изразили задовољство чињеницом да су недавно у Санкт Петербургу били одржани Дани Републике Српске.

“Сазнао сам сад да су власти Петрбурга задовољне презентацијом, можемо рећи да је било успјешно и да је присуствовало много наших људи из разних области”, рекао је Додик, који борави у вишедневној посјети Санкт Петербургу.

Састанак са Полтавченком (Фото: РТРС)

Састанак са Полтавченком (Фото: РТРС)

Предсједник Српске је рекао да ће у Петербургу изнијети и једну нову идеју, о могућности сарадње у погледу контроле, па чак и набавке вакцина.

“Вакцине су једна нова ствар коју сам желио овдје да отворим, данас ћу је поменути, а замолићу и предсједника Русије Владимира Путина када будем с њим разговарао. Код нас је друштво готово подијељено око тога, има оних који су преплашени и имамо, нажалост, и неких у струци који изражавају сумњу у вакцине које долазе са Запада”, додао је Додик.

Он је напоменуо да није исти квалитет, на примјер, ни аутомобила који се праве у Њемачкој за западне земље и за југоисток Европе, који је ту далеко нижи.

Састанак са Полтавченком (Фото: РТРС)

Састанак са Полтавченком (Фото: РТРС)

Додик је навео да је постало уобичајено да се током Међународног економског форума у Петербургу састаје са Полтавченком, те истакао важност сарадње Републике Српске и ове најважније и најразвијеније руске области која има 12 милиона становника.

“Редовно вршимо инвентуру наших договора из разних области”, рекао је Додик и подсјетио да је раније Српска потписала меморандум о сарадњи са Петербургом, а касније и акциони план који се проводи.

Милорад Додик и Александар Антић (Фото: РТРС)

Милорад Додик и Александар Антић (Фото: РТРС)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар енергетике Александар Антић учествују на пленарној сједници коју води руски предсједник Владимир Путин, уз француског предсједникаЕмануела Макрона и јапанског премијера Шинзо Абеа и директроку ММФ-а Кристин Лагард.

У делегацији са предсједником Републике је и шеф Представништва Српске у Москви Душко Перовић.

Додик и Полтавченко (Фото: РТРС)

Додик и Полтавченко (Фото: РТРС)

Под Путиновим покровитељством, у Санкт Петербургу је почео Међународни економски форум, који је отворио губернатор Георгиј Полтавченко.

Додик и Полтавченко (Фото: РТРС)

Додик и Полтавченко (Фото: РТРС)
PODIJELI