ЕУ нема коментар на пресуду Младићу

0
1542

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић каже да ЕУ не коментарше индивидуалне пресуде, али да подржава рад хашког трибиунла.

Она је послије изрицања пресуде генаралу Ратку Младићу у име ЕУ позвала све земље у региону да раде у циљу помирења, регионалне сарадње и добросусједских односа.

“Иако ми не коментраишемо индивидуалне пресуде, у потпуности поштујемо одлуке Трибунала у Хагу и подржавамо његов рад”, навела је Коцијанчић, те додала да ЕУ наглашава потребу за пуном сарадњом са Трибуналом у Хагу, али и са његовим насљедником – Механизмаом за међународне кривичне трибунале. Она је у саопштењу, у име ЕУ, пренијела и најдубље саучешће свима који су преживјели и онима који су изгубили своје најдраже.

Портпаролка ЕК каже и да ЕУ вјерује да су све земље у региону одлучне и посвећене раду у циљу помирења, регионалне сарадње и добросусједских односа, те да од регионалних политичких лидера очекује да поштују жртве тако што ће промовисати и поштовати те обавезе.

Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици изјавио је да ЕУ поштује рад Међународног суда у Хагу, као и да не коментарише појединачне случајеве. Он је, упитан да прокоментарише пресуду генералу Ратку Младићу у Хагу, рекао да ЕУ наравно пружа подршку свим земљама у региону да подрже све механизме тог Међународног суда, али да ЕУ не коментарише појединачне случајеве.

“Такође подржавамо и подстичемо Србију и друге земље у региону да буду окренуте ка будућности, као и да буду посвећене помирењу, међусобно доброј сарадњи, добросусједским односима и тражимо од свих да поштују жртве трагичних догађаја из прошлости”, рекао је Фабрици.

Њемачка влада је данас подржала пресуду Ратку Младићу, наводећи да је то “важан допринос процесуирању страшних злочина почињених на тлу бивше Југославије 90-тих година”.

Портпаролка њемачког МИП-а Марија Аделбар је на прес конференцији додала да ће њемачка влада наставити да се залаже за јачање међународног права, а нарочито међународног кривичног права, преноси Ројтерс.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг подражао је доживотну казну затвора Младићу, оцјенњујући да је “правда остварива”. Каже да пресуда “показује да владавина права функционише и да ће одговорни за ратне злочине одговарати”, пренео је Асошијетид прес.

У саопштењу је изразио наду да ће пресуда помоћи региону западног Балкана да “иде даље путем мира и помирења”. Додао је “да су врата НАТО-а отворена за земље западног Балкана које желе и могу да му се придруже”.

Извор: Танјуг

PODIJELI