Знакови који указују на дехидратацију

0
2409

Већ знате да је за здравље важно да организам буде хидриран, али можда не знате како да препознате знакове који указују на дехидратацију.

Лоше расположење

Није шала, могуће је да сте лоше расположени зато што је вашем организму потребна вода. Када дехидрирате, склони сте нервози, свака ситница може да вас изнервира, па често мијењате расположење.

Непријатан задах

Не закључујте тако брзо да је кривац за ваш непријатан задах храна коју сте појели. Због дехидратације се смањује производња пљувачке, а то узрокује размножавање бактерија у устима, и на крају, непријатан задах.

Грчеви у мишићима

Ако је напољу топло, а мишићи не добијају довољно воде… знате већ шта слиједи – грчеви.

Жеља за слаткишима

Нормално је да вам се понекад траже слаткиши, али ако вам се изненада појављује невјероватна жеља за слаткишима (а нисте у ПМС-у), могуће је да организму недостаје воде. Недостатак течности у организму омета производњу гликогена у организму, а посљедица тога је: “Једе ми се цијела чоколада, одмах!”

Недостатак снаге

Иначе сте физички активни, али сада немате снаге да завршите свој уобичајени тренинг? То не мора бити знак да нисте у форми! Дехидратација смањује ниво крвног притиска, због чега срце теже пумпа, па се смањује и ваш капацитет, односно тренутна физичка спремност.

Сува кожа

То је очигледан знак дехидратације, али да бисте провјерили да ли вам је кожа сува, потребно је да благо повучете кожу прстима. Дехидрирана кожа није еластична, а ако се кожа не “врати” одмах након што сте је прстима мало повукли, дефинитивно треба да уносите више течности.

Замагљен вид

Када у тијелу нема довољно течности, чак и очи постају суве, а вид замагљен. Уколико се суочавате са овим проблемом, требало би да уносите више воде, а није на одмет ни да посјетите очног доктора – за сваки случај.

“Суве” сузе

Можда ће вам то дјеловати смијешно, али ако вам из очију излази мало суза када плачете, могуће је да сте дехидрирали.

PODIJELI