Ивана Живанић из Прњавора и њен мали дјечији хор

0
3138

ivana-muzicko-1

Наставница музичке културе Ивана Живанић из Прњавора у малој школи „Тодор Докић“ у мјесту Календеровци код Дервенте води хор кроз који, као и кроз редовне часове дјеци овог мјеста покушава што више приближити музичку умјетност.

Ивана се бави соло пјевањем и наступа у оперети „Орфеј у подземљу“, која је извођена у Народном позоришту Републике Српске у Бањој Луци, и своју љубав према музици жели пренијети и на дјецу у Календеровцима.

ivana-muzicko-2Са хором ради једном седмично од 12:40 сати, а двадесетак минута послије с поласком првог аутобуса за нека од околних мјеста из којих дјеца долазе хор се „осипа“ и врло брзо остану само они који живе најближе школи или им аутобус креже нешто касније. Уз стари инструмент хармонијум за који многи знају само из енциклопедија Ивана и мали хор припремају се за наредну школску приредбу…

„Овдје сам од почетка септембра, трудим се да дјеци колико год могу приближим музичку умјетност. Од опреме сам у школи затекла овај стари хармонијум за који ни не знам од када је, али је сигурно да је старији од мене. С њим је мало незгодно радити, на струју је али немогуће је контролисати ниво гласноће тако да често не чујем дјецу кад пјевају, као ни они мене ако их нешто исправљам или им показујем како да отпјевају неки дио. Али, добро је, дјеца која долазе на хор желе да раде и уче, па све то некако превазилазимо“, прича Ивана за портал ЗаСвакоДијете.ба.

На хору има пријављених 29 дјеце, али број варира зависно од њихових обавеза.

„Посебан проблем је што врло брзо од почетка термина неки од њих морају ићи на аутобус, а живе прилично далеко тако да их не желим задржавати“, каже Ивана.

Међу ученицама које прве морају ићи су Наташа и Свјетлана које долазе из мјеста Доњи Детлак.

„Волим да слушам музику и да пјевам, зато долазим на хор. Највише волим слушати Беyонце јер има најбољи глас“, говори нам Свјетлана док с другарицом Наташом спрема ствари и трчи како би стигла на аутобус за Детлак.

„Свјетлана је вриједна, заиста воли радити. Често кад радимо неку тему она послије код куће потражи додатне податке на Wикипедији и онда на наредном часу то представи“, каже наставница Ивана. На реду је пробавање македонске традиционалне пјесме „Хајде Јано“, која се дјеци посебно свиђа, а Ивани у изведби помажу Петар и Николина из Каленероваца. Петар придржава ноте, а Николина даје такт на удараљкама које су, појашњавају, недавно случајно нашли у неком складишту у школи и које су им добро дошле.

Како проба одмиче, на аутобус треба и Дејана из Доње Лупљанице па Дејан из Дрина, ту је и Милица из мјеста Дријен која нам каже како воли пјевати, а од страних пјевачица најрадије послуша Јеннифер Лопез… У групи су и дјечаци Игор и Борис који нам кажу да такођер воле пјевање, а поред пјевања један воли такмичења из физичког док је други освојио треће мјесто на општинском такмичењу из информатике.ivana-muzicko-3

„Хајде да још једном пробамо ову задњу строфу, па трчите на аутобус“, говори им Ивана, а убрзо на проби остају само дјеца која су из Календероваца и која не морају ићи на превоз. Пробавају још неколико пута и заказују наредни састанак сљедећег уторка послије наставе.

Наставница Ивана нам након пробе, док дјечаци помажу око паковања хармонијума, прича како уз све потешкоће жели музичку умјетност приближити што већем броју дјеце Календероваца и околних мјеста међу којима се сигурно могу наћи и таленти – само их треба потражити и дати им прилику.

„Дјеца у удаљенијим крајевима често немају прилику доћи у сусрет са класичном музиком, балетом или опером, а вјерујем да има оних којима би се то свидјело. Донесем лаптоп на час музичког, пустим снимке балетних и оперских представа и дјеца се окупе и гледају са занимањем, тако да није тачно да дјецу из мањих мјеста не можете заинтересовати класичном музиком као што многи мисле“, каже нам Ивана додајући да је све то теже у удаљенијим мјестима, али да не жели одустати.

„Како се бавим соло пјевањем, онда им и ја некада нешто отпјевам. Планирам позвати пријатељицу која свира класичну гитару па ћемо им заједно извести неке од класичних дјела“, најављује Ивана а додаје да би вољела покренути и пјевачку секцију.

Дервента је једна од десет опћина у БиХ укључених у пројекат „Подршка трајним рјешењима Ревидиране стратегије за проведбу Анекса ВИИ Дејтонског мировног споразума“, који финансира Европска унија из ИПА фондова, уз суфинансирање и координацију УНХЦР-а заједно са седам пројектних партнера, укључујући и УНИЦЕФ. Пројектне активности се проводе у 10 приоритетних локација у БиХ: Брчко Дистрикт, Бијељина, Босански Петровац, Дервента, Фоча, Босанска Градишка, Маглај, Мостар, Приједор и Живинице.

Пројекат има слоган “Моје мјесто под сунцем” и основни циљ компоненте коју спроводи УНИЦЕФ у сарадњи са партнерима је осигурати подршку за најрањивију дјецу и њихове породице кроз различите активности.

(Клиx.ба)

PODIJELI