ИВИЋ: УСЛОВНИЈЕ ПРОСТОРИЈЕ ЗА БОЉИ, БРЖИ И ЕФИКАСНИЈИ РАД

0
321

 Предсједник Основног суда у Прњавору Драган Ивић рекао је  након  свечане церемоније отварања реконструисаног објекта ове правосудне институције чија је вриједност око 600. 000 КМ да су створени бољи услови за рад свих запослених, а град  добио једно репрезентативно здање.

 Ивић је у изјави новинарима појаснио да је захваљујући средствима Делегације ЕУ у БиХ, Министарства правде Републике Српске и Високог судског и тужилачког савјета БиХ извршена реконструкција комплетног објекта Суда у Прњавору.

„Урађени су унутрашњи грађевински радови, замјењене све инсталације, постављена спољна термоизолација, промјењен кров, урађена хидроизолација, архивске просторије, све остале просторије и паркинг простор иза суда. Добили смо једну репрезентативну зграду за овај град, за институције правосуђа Републике Српске и БиХ“ , рекао је Ивић.

Он каже да ће обновљени објекат Основног суда служити свим грађанима Прњавора, а захваљујући условнијим радним просторијама може се очекивати да се судски процеси одвијају брже, боље, ефикасније, уз мање трошкова, односно да грађани лакше заштите и остваре права пред овом институцијом.

Данашњој свечаности присуствовао је и градоначелник Дарко Томаш који је изразио увјерење да ће овај објекат служити на понос свих Прњаворчана, а прије свега у заштити грађанских права и свега оног што ова институција представља.

„Највећа вриједност ове правосудне институције су, ипак,  њени заспослени који свој посао раде предано, одговорно и праведно“ , каже Томаш.

Он је захвалио Делегацији ЕУ у БиХ, амбасадору Јохану Сатлеру, Виском судском и тужилачком савјету БиХ, Министарству правде Републике Српске , Влади Српске и Влади Краљевине Шведске који су били дио пројекта и финансијски подржали реконструкцију зграде Основног суда у коју од оснивања 1965. године до данас није било значајнијих улагања.

У Основном суду у Прњавору тренутно је запослено 29 људи.

Шеф Делегације Европске уније /ЕУ/ и специјални представник ЕУ у БиХ  Јохан Сатлер рекао је да се заједничким присуством са министром правде Републике Српске Милошем Букејловићем на отварању и реконструисане зграде Суда у Прњавору отвара још једно ново поглавље у дугогодишњој сарадњи коју ЕУ има са правосуђем у БиХ.

Он је у изјави новинарима подсјетио да је у протеклим годинама ЕУ уложила више од 50 милиона евра у инфраструктуру правосуђа и правосудних институција у оквиру заједничке сарадње.

„Други дио који је једнако важан јесте оно што називамо ‘софтвером’, односно законодавством и законодавним оквиром. Данас смо остварили један добар искорак са усвајањем закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма у оквиру Дома народа, врло важан закон у смислу прије свега борбе против корупције и организованог криминала“ , рекао је Сатлер.

 Он каже да је то један позитиван сигнал пред предстојећу мартовску сједницу Европског вијећа и напоменуо да су закон о судовима и закон о  сукобу интереса још увијек у фази усаглашавања.

„Мислим да смо близу договора, још увијек нисмо дошли до крајњег циља, али  вјерујем да ће се сви релевантни актери укључити у финализацију овог пројекта“ , рекао је Сатлер.

Он је отварајући обновљену зграду Основног суда у Прњавору у коју је уложено око 300.000 евра упутио честитке предсједику ове правосудне институције Драгану Ивићу,  свим његовим сарадницима, носиоцима правосудних функција, градоначелнику Прњавора и свима другима који су омогућили да се овај пројекат реализује.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић који је данас у Прњавору присуствовао отварању реконструисане зграде Основног суда рекао је да успјешна сарадња са Делегацијом ЕУ у БиХ траје већ 15 година и да је настављен добар низ заједничке обнове правосудних институција.

„Са шефом Делегације ЕУ и специјалним представником ЕУ у БиХ  Јоханом Сатлером смо прије двије седмице имали прилику да отворимо реконструисану зграду суда у Мркоњић Граду и то је најбољи показатељ да ми у делегацији ЕУ имамо партнера“ , рекао је Букејловић у изјави новинарима.

Он је напоменуо да ова успјешна сарадња траје већ 15 година, али и напоменуо да у пројектима није изостала нити подршка Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

„Показали су и своју вољу и подршку да унаприједе правосуђе у Републици Српској, како материјалном подршком  тако и кроз обуку, подршку софтвера, али и давања одређених законских оквира и смјерница“ , рекао је Букејловић.

Свечаној церемонији у Прњавору присуствовали су министар правде Републике Српске Милош Букејловић, члан ВСТВ-а БиХ Срђан Форца, градоначелник Прњавора Дарко Томаш и предсједник Скупштине града Жељко Симић.

PODIJELI