Изложба “Доба витештва – оружје и оклопи средњовјековних ратника”

0
863

Изложба “Доба витештва – оружје и оклопи средњовјековних ратника” биће отворена у Каменој кући у Кастелу, у уторак 4. јуна у 18 часова. Изложба је приређена у оквиру Међународног витешког фестивала “Каструм 2019”, а приказује експонате из раздобља од 11. до 16. вијека који се чувају у фундусу Музеја Републике Српске. Аутор изложбе је мр Јанко Врачар, музејски савјетник у Музеју Републике Српске.

Изложбу “Доба витештва” до сада је видјело више хиљада посјетилаца широм Републике Српске, у Бањој Луци, Градишци, Приједору и Требињу. У свим градовима публика је показала велико интересовање за експонате витешког периода, мачеве, ловачка и бојна копља, буздоване и бојне сјекире, а у Каменој кући посјетиоци ће моћи видјети и примјерак верижног оклопа из 14. вијека.

Посебно риједак експонат је и одлично очуван примјерак једноручног мача из Козарске Дубице, пронађен у ријеци Уни, за који постоје индиције да је припадао члану витешких редова темплара или хоспиталаца, чији је Дубица била посјед од 13. до 16. вијека.

Поред ове изложбе, биће отворена и изложба филмских костима из колекције Галерије Радио-телевизије Србије, који су кориштени у популарној телевизијској серији “Немањићи – рађање краљевине”.

PODIJELI