Киша, која непрестано пада, угрозила усјеве у Семберији (ВИДЕО)

0
2091

Киша која непрестано пада у Семберији посљедњих седам дана, праћена ниским температурама, угрозила је усјеве у Семберији.

Неповољне временске прилике негативно утичу на развој повртарских и ратарских култура. Угрожено је поврће и на отвореном и у пластеницима, али и кукуруз заостаје у развоју. Код стрних жита, засијаних у јесењој сјетви, који су већ у фази класања, велика влага може проузроковати болести класа и угрозити и квалитет и принос па агрономи препоручују обавезну заштиту.

Киша је успорила и развој повртарских култура којима је неопходна дневна температура од око 25 степени да би напредовале, а угожен је и расад који ће прерасти јер не може да се изнесе на њиве.

Штета ће бити и на кромпиру, краставцима и јагоди која труне на њивама, а плод нема ни сласти ни мириса. С обзиром да ово вријеме погодује и развоју биљних болести, агрономи препоручују честу прихрану преко листа и заштиту од болести.

Пољопривредни произвођачи морају да буду спремни да интервенишу, истичу агрономи. Поред ђурбива на бази аминокиселина, потребно је интервенисати и са фунгицидима против трулежи јер су биљке превише влажне.

Временске прилике не одговарају ни пшеници која би требало ускоро да се заштити од најопасније болести класа – фузариума. Угрожено је и воће јер воћари не могу да примијене редовне мјере заштите од инсеката и биљних болести. П

ољопривреднике не охрабрују прогнозе метеоролога, који најављују промјењиво облачно и прохладно вријеме са падавинама до краја недјеље.

PODIJELI