Мјесец ће добити сопствени “мјесец”?

0
2473

Америчка свемирска агенција НАСА планира спровођење мисије у којој ће одабрати мањи астероид и поставити га у орбиту око Мјесеца.

У Мисији преусмјеравања астероида (енгл. Asteroid Redirect Mission) Насин тим стручњака ухватиће помоћу роботских сонди неки од омањих астероида и поставити га у стабилну орбиту око Мјесеца. Овај астероид послужиће затим као место тестирања најновијих генерација ракета и капсула за дубоки свемир које ће бити употребљене за путовање на Марс.

Научници ће имати прилику и да испитају нову опрему која би астронаутима омогућила узимање узорака тла и стијена са астероида, који ће након тога бити послати на Земљу ради проучавања.

Нова технологија у будућности би примјену могла да нађе и у оквиру одбране планете од налета астероида, тако што би измијенила њихову путању.

Истраживачки тим ће примијенити и систем соларног електричног погона, помоћу ког ће летјелице претварати сунчеву енергију у електричну, и користити је као покретачку снагу. Ова техника мање је ефикасна од употребе горива, али би њена примена могла знатно да смањи трошкове мисије.

Реализација планова требало би да буде остварена до 2019. године./rtrs/

PODIJELI