Нови закон о осигурању доноси скупљу регистрацију возила? (ВИДЕО)

0
2223
Да ли нови Закон о осигурању од аутоодговорности доноси скупљу регистрацију возила? Парламент Српске половином октобра усвојио је закон који предвиђа јединствену тарифу осигурања за сва осигуравајућа друштва, чиме се, практично, укида слободно формирање цијена.

Крајњи корисници кажу да ово значи поскупљење. Стручњаци, међутим, тврде другачије. Нови закон, кажу, даје Агенцији за осигурање јача овлашћења у кажњавању оних који не поштују правилник о тарифама.

До ступања на снагу новог Закона о обавезним осигурањима, попуст на путничка возила у просјеку је био до 20 %, често у виду бесплатног техничког прегледа. За теретна возила попуст је износио и до 30 %. Жарко Гаковић, каже, због јединственог поскупљења у свим осигуравајућим друштвима, возило региструје код дугогодишњег партнера.

“Само повећање, свако поскупљење зна се да утиче, изискује нове трошкове. А возила се морају осигурати. Прилично сам задовољан њиховом услугом, и без обзира што се ради о поскупљењу, и даље остајем код њих”, каже Гаковић.

“Нажалост, морамо да признамо да то на први поглед изгледа тако, међутим, дугорочно, није уопште тако”. РЕЗ ,,Видимо да сва друштва која су хтела да имају већи удио на тржишту неће моћи да користе цену као инструмент, то ће довести до њихове стабилизације, шта то значи? Капитално ће ојачати”, сматра економиста Александар Љубоја.

Од 14.октобра ове године, када је усвојен закон, до данас, чак 10% мање осигураника уговарало је полисе осигурања. У осигуравајућим друштвима сматрају да је то вјештачки изазван проблем. Стриктно се држећи новог закона, осигуравајућа друштва само ће, кажу, капитално ојачати, што значи да ће у року од пет до осам година бити спремни када на сцену ступи либерализација тржишта. Клијенте ће привући, истучу, квалитетом других услуга.

Надлежни органи, односно Агенција за осигурање спрема се да чешће контролише осигуравајућа друштва. Сматрају да нови закон није на штету корисника – шта више, дугорочно, кажу, овај Закон иде у корист власника возила.

“Мислимо да цели систем сада има шансу да се кроз нови закон уреди, али не у смислу да премије појефтине или поскупе, већ су Агенцији дата јасна овлашћења да може конкретније да санкционише”, изјавила је Божана Шљивар, директорица Агенције за осигурање.

Уколико контролама утврде да осигуравајућа друштва не поштују законом уговорену заједничку тарифу, Агенција за осигурање има санкције – изриче забрану закључивања осигурања са корисницима, најдуже до 90 дана.

PODIJELI