Представљен изглед гласачког листића за референдум о Дану Републике (ФОТО)

0
2562

Комисија за спровођење референдума усвојила је на првој сједници изглед гласачког листића на којем ће се грађани 25. септембра изјаснити о Дану Републике.

Комисија је усвојила и приједлог трошкова за спровођење референдума који је упућен Влади Српске, према којем би референдум коштао 1.425.000 КМ. Послат је захтјев ЦИК БиХ за достављање гласачких спискова који је ЦИК по закону дужан да достави, а упућен је и захтјев Брчко дистрикту за потписивање споразума о спровђењу референдума. Усвојено и рјешење уколико Дистрикт одбије споразум.

Изјашњавање у иностранству биће организовано у представништвима Републике Српске, јер би у амбасадама БиХ сигурно било опструкција, сматрају у Комисији. С обзиром на то, да се питање односи на дан Републике Српске, а не на одлуку Уставног суда БиХ и да је закон о референдуму донијела Народна скупштина Републике Српске која је призната Дејтонским споразумом, не постоји правни основ да неко забрани референдум.

Преостало је још да се формирају општинске комисије и одбори, а укупно ће бити ангажовано око 15.000 људи. Наредна  сједница Комисије биће одржана за седам дана.

Изглед гласачког листића за референдум (Фото: РТРС)
PODIJELI