“Примјеном ССП-а биће погођена домаћа производња, али неће пропасти”

0
2761

Ступањем на снагу адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ биће погођена домаћа производња, посебно примарна пољопривредна производња, али то не значи и крах пољопривредне производње, речено је у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Портпарол овог министарства Александар Мацановић напоменуо је у изјави да и Министарство, као и пољопривредници у Српској, сматра да није учињено много на заштити домаће пољопривредне производње, те да је Министарство више пута иницирало овај проблем према надлежним органима на нивоу БиХ.

Он је навео да су надлежне институције у БиХ у досадашњим активностима показале одсуство било какве жеље да се стање унаприједи у овој области или да се иницирају било какве активности на увођењу мјера заштите домаће производње.

“Упркос изузетним напорима које су сви нивои власти у Српској, укључујући и предсједника, уложили на спречавању негативних посљедица примјене ССП-а, врши се континуиран притисак на ентитетска министарства и одговорност за неконкурентност домаће производње се у потпуности пребацује на ентитетске буџете”, каже Мацановић.

Према његовим ријечима, будући да је 70 одсто примарне пољопривредне производње у БиХ на територији Републике Српске, институције БиХ се нису залагале у толикој мјери као ресорно министарство Српске.

Он је додао да ће највише бити погођена примарна пољопривредна производња, првенствено област производње и прераде млијека и меса, а потом и прерада дувана.

“Гро наше производње је у производњи млијека и меса и оправдана је забринутост пољопривредних произвођача, али ми, ипак, цијенимо да неће доћи до краха у области пољопривреде”, истакао је Мацановић.

Он наводи да су у току активности израде Правилника о условима и начинима остваривања подстицаја у пољопривредној производњи.

Мацановић је рекао да су неки подаци раније објављени у медијима о присуству болести плавог језика у Републици Српској нетачни, наводећи да није тачно да је од те болести обољело 350.000 оваца.

“До 15. децембра прошле године, докад је био рок за подношење захтјева за надокнаду штете од ове болести, пријављено је 1.781 животиња, односно 1.780 оваца и једно говече”, додао је он.

Према његовим ријечима, штета је у складу са правилником о Фонду за сузбијање и искорјењивање заразних болести дозначена на адресу власника и биће исплаћена у износу 63,8 одсто.

Када је ријеч о исплати накнаде штете воћарима због губитака које је проузроковао мраз прошле године, Мацановић каже да су при крају активности обрачуна штете по свим основама и да ће након тога бити могуће одредити износ.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да ће буџет БиХ, примјеном адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/, који је ступио на снагу данас, бити оштећен за 50 милиона КМ, али да пољопривредни сектор због тог споразума неће пропасти.

“Недостају планови на свим нивоима, једна врста акционог плана за адаптирани ССП. Ово је прва година његове примјене, тако да су то кључне мањкавости и недостатак заједничке бриге у овом важном тренутку за пољопривредни сектор БиХ”, изјавио је Шаровић новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, у БиХ ће без царина ући око шест милиона литара, односно килограма млијека, павлаке и млијечних производа, што чини четири одсто укупне производње у БиХ.

“Када је у питању укупан откуп млијека у БиХ, то је негдје на нивоу два, два и по одсто. Нешто слично је и када су у питању кланички производи, јер БиХ производи 30 милиона килограма кобасица и прерађевина од меса, а по адаптираном споразуму, у оквиру квоте ући ће без царина 1,6 милиона килограма, што је нешто мање од пет одсто”, навео је Шаровић.

Он је оцијенио да ове бројке нису драматичне, како се то у јавности представља, те изразио убјеђење да ће посебно прерађивачи меса и индустрија млијека успјети да се одрже, јер су ове количине у распону од два до пет одсто у односу на укупну производњу у БиХ.

Према његовим ријечима, адаптираним ССП-ом могу бити задовољни винари у БиХ, јер ће моћи без плаћања царине извести у ЕУ додатних 16.000 хектолитара вина, али и индустрија шећера, која је добила квоту од 2.500 тона.

Шаровић је навео да су и узгајивачи рибе, односно извозници рибе из БиХ такође добили већу квоту, те воћари и повртари.

“Данас на снагу ступају Аутономне трговинске мјере /АТМ/, једнострана одлука ЕУ о дозволи увоза воћа и поврћа из БиХ, без царина”, рекао је Шаровић, додавши да је БиХ, по том основу, до сада губила више од 10 милиона евра.

Привредна комора: Велика штета од примјене адаптираног ССП-а

Примјена адаптираног Спразума о стабилизацији и придруживању БиХ са Европском унијом, која је почела данас, изазваће велику штету за пољопривредне произвођаче и прехрамбену индустрију, због укидања царина на увоз роба из ЕУ, саопштено је из Привредне коморе Републике Српске.

Из Коморе појашњавају да се задржавају царине на извоз домаћих производа у ЕУ, с тим да су повећане квоте за извоз вина, шећера и рибе.

Привредна комора Републике Српске позива све надлежне институције и друге факторе да се активно укључе у проналажење мјера ради заштите домаће производње и произвођача, те проналаску евентуалних резерви да би се обезбиједила додатна средства за подршку и подстицај домаћој привреди, односно пољопривреди.

У новонасталој ситуацији, сматрају у Комори, неопходно је додатне снаге усмјерити на подизање свијести домаћих потрошача о значају куповине домаћих производа, те успоставити бољи надзор над тржиштем.

Из Привредне коморе истичу да је потребно радити на превазилажењу баријера које постоје у међуентитетским односима, што је посебно важно за Републику Српску, у којој је, у односу на цијелу БиХ, пољопривредна производња доминантно базирана.

“С тим у вези, потребно је цјелокупну производњу и у Републици Српској и у Федерацији БиХ третирати као домаћу, јер пласман производа на цијело тржиште БиХ, које има скоро четири милиона становника, није занемариво. На тај начин, дјелимично би губици, које ће примјеном адаптираног ССП-а претрпјети домаћа привреда, били смањени”, тврде у Привредној комори Српске.

Они оцјењују да би активности требало усмјерити и на развој домаћих трговинских ланаца у којима би приоритет у пласману производа имали домаћи произвођачи.

Из Коморе подсјећају да раније предузете мјере с циљем предупређивања негативних посљедница примјене адаптираног ССП-а нису дале очекиване резултате, јер је Министарство пољопривреде Њемачке дало обећање да ће пружити подршку пољопривредним произвођачима у БиХ, али то се није догодило, те се обећана подршка свела на техничку и савјетодавну помоћ, али ни та помоћ још није реализована.

“Имајући у виду сложеност укупне ситуације, Привредна комора Републике Српске позива све субјекте на рационалан приступ рјешавању проблема како се проблем проистекао из примјене адаптираног ССП-а не би негативно одразио на шири круг привредних субјеката”, наводи се у саопштењу.

Примјена адаптираног ССП-а БиХ са Европском унијом почела данас, а подразумијева регулисање односа трговинске размјене пољопривредних производа између БиХ и ЕУ.

Сточари у Српској су забринути за властиту производњу, али вјерују да ће уз подршку Министарства пољопривреде пронаћи начин да сачувају фарме и штету сведу на минимум.

Удружење произвођача млијека и узгајивача говеда Републике Српске у сарадњи са надлежним институцијама пратиће увоз како би у сарадњи с ресорним министарством договарали мјере заштите домаће производње.

Очекују активније учешће и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Извор: РТРС/СРНА

PODIJELI