Прогноза: Трамп ће победити на изборима 2020.

0
1012

Амерички професор, који је исправно предвидео девет председничких избора, каже да ће како ствари сада стоје актуелни председник САД Доналд Трамп победити и на изборима 2020. године.

Политички историчар Алан Лихтман је развио систем од 13 “кључних фактора” који помажу да се предвиди да ли ће председник остати у Белој кући.

Фактори се крећу од тога да ли владајућа странка има председника који остварује краткорочне и дугорочне економске циљеве, до успеха спољне политике.

Уколико странка изгуби шест или више фактора, Лихтман тврди да ће изгубити и власт.

Професор Лихтман сматра да је администрација актуелног америчког председника до сада “пала” када је реч о три кључна фактора – републиканци су изгубили на изборима на половини мандата, недостатак спољнополитичког успеха и Трамп који није сасвим по вољи бирача.

Истиче да би демократе имале прилику да уђу у Белу кућу само уколико би покренуле процедуру “импичмента” тј. поступак опозива Трампа, називајући ту одлуку уставно и политички исправном након истраге специјалног саветника Роберта Милера о руском мешању у председничке изборе 2016. године.

Додаје је да би покретање процедуре “импичмента” и јавно суђење које би након тога уследило могло да кошта Трампа четвртог фактора – фактора скандала и подсетио да је управо скандал био централни фактор у поразу Ал Гора на председничким изборима 2000. године.

PODIJELI