ПРЊАВОР ПРИМЈЕР ДОБРЕ СОЦИЈАЛНЕ И ЗДРАВСТВЕНЕ ПРАКСЕ

0
286

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић током данашње посјете Прњавору разговарао је са руководством Града и представницима Центра за социјални рад и Дома здравља о актуелним и будућим пројектима из области социјалне и здравствене заштите.

Министар Шеранић је у изјави новинарима рекао да је било ријечи о неколико пројеката гдје  Прњавор може бити позитиван модел за друге локалне заједнице у Републици Српској, а првенствено кроз пројекат „Здравог старења“ и активности које Центар за социјални рад проводи са Црвеним крстом у Прњавору.

„То је нешто што се веже за активности Министарства здравља и социјалне заштите кроз пројекте за стара лица и нешто због чега смо и у оквиру Закона о здравственој заштити дали могућност да се оснивају амбуланте за његу и рехабилитацију управо с циљем да будемо ближе грађанима, нашим пацијентима, корисницима услуга и да покушамо одређене ствари изузети из болница или из колективних смјештаја“ , рекао је Шеранић.

Он каже да је у сегменту здравствене заштите разговарано о активностима медицинских сестара у заједници и подршке град Прњавор свим активностима у  пружању здравствене заштите.

„Честитке и директору Дома здравља и градоначелнику Дарку Томашу јер је ова установа на трезорском начину пословања што може представљати добар модел  у Републици Српској. У Прњавору су раније спроведене бројне активности инфраструктурног оспособљавања Дома здравља, ту постоји добра сарадња локалне заједнице и града Прњавора са Министарством здравља и социјалне заштите и увјерен сам да ће се она и даље наставити“ , појаснио је Шеранић.

Министар Шеранић је напоменуо да су данас отворена и одређена питања која се не вежу само за проблематику града Прњавора већ за цијелу Републику Српску.

„ Из области социјалне заштите разговарано је о одређеним правима која дефинише Закон о социјалној заштити и договорено да се направи шира дискусија по питању права из овог сегмента социјалне заштите због самих грађана и корисника услуга“ , рекао је Шеранић новинарима.

Он је додао да је у оквиру здравствене заштите разговарано о процесу имунизације и вакцијанције који треба да добије додатни замах.

„ Не смијемо дозволити да нам проценти обухвата имунизације падају и да се имунизација неадекватно одвија. Грађанима препоручујемо вакцину против хуманог папилома вируса да вакцинишемо нашу дјецу, дјечаке и дјевојчице, уз питање- ако знате да има вакцина с којом можете спријечити карцином да ли бисте је примили“ , нагласио је министар здравља Српске.

Градоначелник Прњавора Дарко Томаш каже да је на данашњем састанку заједнички  констатовано да институције у Прњавору које су из ресорне надлежности министра Шеранића одлично функционишу и да нема системских проблема.

„Разговарали смо о начинима унапређења пружања услуга прије свега Дома здравља, Центра за социјални рад и Црвеног крста и увјерен сам да ће се у овим институцијама додатно побољшати услови рада“ , рекао је Томаш.

Он је захвалио министру Шеранићу за подршку и помоћ приликом набавке опреме и санације објеката у оквиру Дома здравља и подјестио да је Влада Републике Српске  преко својих ресорних министарстава потпуно финансирала пројекат енегретске ефикасности у Дому здравља чија је вриједност виша од 600.000 КМ.

Томаш је напоменуо и да је су последњих 5-6 година у оквиру Дома здравља набављена четири нова санитетска возила, од чега је једно било донација ресорног министарства, а три су купљена средствима Дома здравља уз подршку локалне заједнице.

„У наредном периоду желимо набавити нова возила за потребе тимова породичне медицине, већ у овој години из својих средстава Дом здравља уз подршку града набавиће три возила, за сљедећу годину план је још 4 или 5 возила и једно санитетско возило“ , појаснио је Томаш.

Он каже да је задатак локалне власти да се све хитне службе оспособе како би могле одговорити у случају потребе и додатно побољша квалитет услуга.

„ Центар за социјални рад одговорно и предано обавља свој посао, разговарали смо о проблемима из њихове области које можемо са минимални напором рјешавати, а Прњавор сигурно може послужити као примјер другим локалним заједницама у пројекту ‘Старење и здравље’ који имплементира Црвени крст у сарадњи са другим институцијама“ , каже Томаш.

Директор Центра за социјални рад Прњавор Драгана Радуловић рекла је у изјави новинарима да је са министром разговарано о правима и услугама које остварују  корисници Центра из сегмента социјалне заштите и породично – правне заштите, а да су отворена питања о изазовима пред којима ће се наћи радницима Центра за социјални рад код примјене новог породичног закона.

 „Разговарали смо и о примјерима добре праксе кроз пројекат ‘Старење и здравље’ гдје смо комбиновали и нашу услугу помоћ и њега у кући, а упознали смо министра и са изазовима за остваривање статуса родитељ његоватељ“ , рекла је Радуловић.

Директор Дома здравља Бојан Суботић изразио је задовољство због најављеног успостављања мреже хитне медицинске службе.

„На овоме посебно инсистирамо у нашем граду.У протекле двије године успјели смо постићи да у капацитету од око 40 одсто времена у санитету имамо заступљеног љекара, а да бисмо остварили пуни капацитет и подигли ову услугу на виши ниво потребна нам је помоћ ресорног министраства и града“ , рекао је Суботић.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић након састанка у градској управи посјетио је и градски Црвени крст гдје је имао прилику сазнати више информација о провођењу пројекта „ Помоћ и њега у кући„ који се од половине 2021. године у Прњавору реализује у сарадњи са Швајцарским Црвеним крстом и градом Прњавор.

Секретар Црвеног крста Прњавор Бојан Шипрагић рекао је у изјави новинарима да тренутно имају око 70 активних корисника о којима брине пет његоватељица.

„Пројекат се реализује планираном динамиком,а наредне године бисмо требали повећати број корисника на 80, због чега ћемо морати примити још једног његоватеља“ , рекао је Шипрагић.   /prnjavorlive.info/

PODIJELI