САТЛЕР: ПОДРЖАВАМО АКТИВИЗАМ МЛАДИХ У БИХ

0
353

ПРЊАВОР, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ – Шеф Делегације Европске уније у БиХ Јохан Сатлер рекао је данас у Прњавору да ова мисија покушава подстакнути активизам међу младима у БиХ како би се више ангажовали у својим локалним заједницама било да се ради о темама као што су екологија, помоћ другима, али и политика.

Амбасадор Сатлер који је данас учествовао у панел дискусији Омладинског центра /ОЦ/ Прњавор на тему младих и ЕУ интеграција рекао је у изјави новинарима да демократска култура не значи само повремени излазак на изборе већ свакодневни активизам у локалној заједници.

Он је напоменуо да је у Прњавору данас учешће у радионицама и културно – забавним садржајима  у оквиру пројекта Европске уније у БиХ „Млади без граница“ узело 40 – 50 омладинаца из цијеле регије,али и да је заједничко за све младе из Прњавора, Теслића, Мостара, Сарајева да теже придруживању, односно уласку БиХ у ЕУ.

„Сви имате блиске пријатеље, сараднике или родбину који живе у земљама као што су Италија, Њемачка, земље ЕУ, виде се прилике у овом економском блоку и управо су европске интеграције нешто што обједињује ове младе и нешто због чега смо увидјели да постоји већа потреба да се интензивирају напори, односно рад на терену“ , рекао је Сатлер новинарима.

Он је додао да је ЕУ схватила, посебно након руског напада на Украјину, да је потребно интензивирати напоре да се ова регија, укључујући БиХ, што брже уведе у ЕУ.

„Оно што видимо у БиХ јесте да се политичари често свађају, има пуно конфликата, што јесте дио демократског живота, али превише инсистирања, превише фокусирања на подјелама неће вас одвести далеко. Ту смо видјели прилику, односно улогу младих да се и они укључе у дебату, подигну свој глас и укажу на питања која су за њих значајна“ , рекао је Сатлер.

Панел дискусији у градском парку „Љубав, вјера, нада“ присуствовао је и градоначелник Прњавора Дарко Томаш који је захвалио амбасадору Сатлеру на посјети Прњавору, младима из Прњавора који су били иницијатори данашњег сусрета, као и ЕУ што су препознали Прњавор и Омладински центар као дио пројекта „Млади без граница“.

„Сматрам да млади људи у Прњавору осјећају да имају апсолутну подршку локалне заједнице, да имамо разумијевање за све њихове идеје и пројекте. Инвестиција у младе људе је најбоља инвестиција за будућност и зато смо отворени за све њихове приједлоге, идеје и савјете“ , рекао је Томаш у изјави новинарима.

Он је нагласио да су млади људи носиоци развоја локалне заједнице и позитивних промјена.

Предсједник ОЦ Прњавор Дајана Башић напоменула је да је током дана предвиђен низ различитих активности од радионице плеса, глуме и музике, преко ликовне колоније уз менторство младе сликарке Тее Бороденко из Прњавора, до представе „Ромео вс Јулија“ који заједно изводе Позориште младих “ДИС” Бањалука и млади Прњавора и концерта младог рок бенда “Деминутив” из Прњавора.

„На овај начин  показујемо да и даље радимо са младима, да желимо да чујемо њихов глас, да креирамо разне активности, да разговарамо о потенцијалима и проблемима, да заједно пошаљемо поруку да млади заиста немају границе и да можемо много тога у овој земљи“ , рекла је Башићева.

„Млади без граница“ је пројекат Европске уније који проводи Агенција „БОРАМ“ у сарадњи са партнерима. За активности у Прњавору партнери су ОЦ Прњавор и Позориште младих „ДИС“ Бањалука .

PODIJELI