Фонд ПИО РС: До 31. децембра доставити потврду о животу

0
3113

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске позвао је кориснике са пребивалиштем ван Српске да до краја године доставе потврду о животу за 2017. годину, како би се исплата пензија и даље могла вршити несметано.

Из Фонда подсјећају да се евидентирање корисника са пребивалиштем ван Републике Српске /47.023/ врши на основу члана 140 Закона о ПИО којим је прописано да је корисник пензије, коме се пензија исплаћује ван Републике, обавезан да на крају календарске године достави потврду о животу.

Потврда о животу доставља се у надлежну филијалу Фонда ПИО која је донијела рјешење о остваривању права и врши исплату пензије.

Кориснику пензије, који потврду о животу не достави благовремено, биће обустављена исплата пензије, упозоравају из Фонда.

Фонд је на чеку за исплату октобарске пензије за кориснике са пребивалиштем ван Републике Српске упутио и писану поруку о потреби благовременог достављања потврде о животу.

Иста порука биће упућена и на пензијском чеку за новембар и децембар.

За нове кориснике ван Српске потврда о животу обезбјеђује се код надлежне филијале, у поступку рјешавања о праву.

Потрда о животу је исправна ако је овјерена код: носиоца пензијског осигурања у држави пребивалишта, суда, општинског органа, нотара или код дипломатско-конзуларног представништва БиХ у држави пребивалишта.

Образац потврде о животу може се преузети и на интернет страници Фонда ПИО Републике Српске.

Извор: СРНА

PODIJELI